Hírek

2008.07.13. 08:14

Minden fekete

Már csak egy kis kitartás, azaz egy kicsivel több pesszimizmus kell, és végre valahára átvehetjük bolgár barátainktól az „Európai Unió legpesszimistább nemzete” címet. Az út, amelyen haladunk, jó, hiszen ma már nemcsak a közeli és a távoli jövőnket látjuk sötétnek, hanem az uniót is..., egyszóval mindent.

Stanga István

Nem kell túlságosan elkeseredni..., pontosabban még egy kicsivel jobban el kell keseredni, és máris mi lehetünk az Európai Unió legpesszimistább nemzete, amely „címet” jelenleg a bolgárok birtokolnak – derült ki az Eurobarométer legfrissebb, az idén tavasszal készült, és a nagyközönség számára most bemutatott felméréséből. És bár óriási meglepetést ma már aligha okoz, hogy esztendőről esztendőre egyre lejjebb szerénykedünk ezen a tabellán, az mégiscsak elgondolkodtató, hogy 2007 őszéhez képest is tudtunk rosszabb adatokat produkálni, már amennyiben akkor még mindig második magyar elégedett volt az életével, szemben a mostani helyzettel, amikor már – ha nem is sokkal – többen vannak az elégedetlenek. Más kérdés, hogy ez a lehangoló eredmény egyáltalán nem a fiatalokon múlott, mert közülük hetven százaléknyian boldognak vallották magukat, ellentétben például a munkanélküliekkel, ahol ez az arány (micsoda „váratlan” dolog!), mindössze harminc százalék. És ha már lúd, akkor legyen kövér, mondhatnánk, ugyanis kiderült, hogy mi, magyarok, nem csupán a távoli jövőt látjuk igencsak sötéten, hanem a közelit is, lévén a megkérdezetteknek még a húsz százaléka sem bízott abban, hogy az elkövetkező egy évben bármiféle javulás áll be az ország, illetve a saját sorsát illetően.  

De hogy az uniónál még csak véletlenül se gondolják azt, hogy a már-már legenda számba menő magyaros rossz kedv kizárólag „befelé” érvényes,  sikerült felkapaszkodnunk arra a képzeletbeli dobogóra is, amelyen azok az országok állnak, ahol a legnegatívabban íélik megt az EU-t.  És ha abban talán nincs is semmi különleges, hogy leginkább az állástalanok, a nyugdíjasok, valamint a fizikai munkások gondolják úgy, hogy hazánk nem tudott élni az uniós tagság adta lehetőségekkel, az mindenesetre furcsa, hogy sokan éppen az EU-ba való belépésünket teszik felelőssé az életszínvonal és a munkahelyek számának magyarországi csökkenéséért. Azon persze, el lehet vitatkozgatni, hogy tudniillik valóban kiugróan rossz eredménynek tekinthető-e, ha az összes hazai megkérdezett közül csak minden harmadik honfitársunk véli úgy, hogy előnyös a számunkra a „klubhoz” való tartozás (ha engem kérdeznek, én egészen biztosan nem dicsekednék ezzel a számmal), az azonban tény, hogy az unióról alkotott kép mindenhol jelentős mértékben függ a személyes sorsok alakulásától, az egyéni élethelyzetektől..., így szinte természetes, hogy az idehaza tapasztalható gazdasági-társadalmi feszültségek növelik az euroszkeptikusok táborát is.

És ha mindezekhez most még azokat az igazán „szívderítő és lélekemelő” eseményeket is hozzvesszük, amelyeket az Eurobarométer-felmérést követő hónapokban kellett elszenvednünk (koalíciós viták, a kisebbségi kormányzás összes nyűge-baja, melegfelvonulás utcai pankrációval, és így tovább), akkor bízvást remélhetjük, hogy már miénk az első hely ezen az európai „borúlátás-listán”. Úgyhogy resszkessetek, bolgárok, jövünk.   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!