Hírek

2008.07.06. 18:49

Liga: megdöbbentő Paczolay kijelentése

Elfogadhatatlannak tartja a Liga Szakszervezetek, hogy Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság frissen kinevezett elnöke nem támogatja a népszavazás intézményét. A szervezet hétvégi közleményében úgy fogalmaz, megdöbbentő, hogy „a jogállamiság védelmezője másodlagosnak, figyelmen kívül hagyhatónak tartja a nép akaratát, minden demokratikus rendszer alapját”.

BAMA

Paczolay Péter a múlt héten több lapinterjúban is kifejtette, hogy nem tartja jó intézménynek a népszavazást, mert véleménye szerint aggályos, hogy azt bárki kezdeményezheti. Rossznak tartotta azt is, hogy az intézmény „kezd divatba jönni” Európában azokban az országokban is, ahol ezt eddig nem is vezették be. Az Alkotmánybíróság elnöke ezért radikális szabályozást sürget, így csökkentené a kedvezményezők körét, felemelné az összegyűjtendő aláírások számát, és nem engedné, hogy referendummal lehetetlenítsenek el gazdasági döntéseket.

A Liga szerint a felvetés különösen elfogadhatatlan akkor, amikor a magyar szakszervezetek és civil szervezetek történelmi tettet hajtottak végre. Összefogással ugyanis törvényes keretek között visszavonatták a kormánnyal az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvényt, amit „gyakorlatilag egyetlen ember sem támogatott”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!