Hírek

2008.07.10. 08:43

Dinnyenepperek miatt zuhan a felvásárlási ár

A dinnyenepperek tevékenysége már az exportpiacokat is veszélyezteti.

origo

Ezen a héten például azért listázta ki több nyugat-európai kereskedelmi lánc a magyar görögdinnyét, mert a múlt héten néhány telephely és engedély nélkül működő vállalkozás éretlen dinnyét dobott piacra. Emiatt lényegében már a jó minőségű gyümölcsöt is lehetetlen eladni - mondta Simonka György, egy Békés megyei cég ügyvezetője.

A békési Magyar Termés Tész Kft. a Mórakert Szövetkezettel és a Délkertész tésszel közösen elsősorban Nyugat-Európában és a Baltikumban értékesít görögdinnyét. Az említett akciók miatt három nap alatt tizenöt forinttal esett a magyar dinnye átvételi ára a német és az északi piacokon. A Magyar Termés egyébként most kilónként negyvenöt forintért veszi a görögdinnyét a tagjaitól, és harmincnyolcért azoktól, akik nem tész-tagok. Értékesíteni - csomagolással együtt - Németországban ötvenöt, Észak- és Kelet-Európába pedig ötven forintért tudják a gyümölcsöt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!