Hírek

2008.05.24. 07:55

Röpködnek a milliók

Az igazi „kegyelemdöfést” számomra mégsem a milliós összegek jelentették, hanem az a – mindössze 156 ezer forintos – tétel, amely a kaszkadőri (!) munkáért jár. Hogy miféléért, azt egyszerűen elképzelni sem tudom, hiszen két-három szereplő beszélgetése egy szobában a sokadik ránézésre sem tűnik veszélyes mutatványnak.

Stanga István

Úgy két hónapja beszélgettem Önökkel arról, hogy a TV2 Jóban Rosszban című szappanoperája nettó 200 millió forintot kapott a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől arra, hogy a forgatókönyvírók a sorozatba beleszőjenek egy olyan cselekményszálat is, amely az Európai Uniós pályáztatási rendszert hivatott megismertetni (népszerűsíteni?) a tévénézőkkel. És bár az ember már akkortájt is úgy gondolta, hogy az epizódonkénti 2 perc „kissé” túl van fizetve a majd két és fél millió forinttal (82 rész 2 percével, az annyi mint 164 perc, szorozva 1 milió 220 ezerrel, az ugye, összesen 200 millió forint), az élet most azt is bebizonyította, hogy egy ekkora összeget olykor-olykor sokkal könnyebb elnyerni (feltéve, hogy az ember jókor van jó helyen), semmint elkölteni. És itt most nem elsősorban arról van szó, hogy a sorozat íróinak sikerült-e valamelyest életszerűen belevinniük az EU-s propagandát a történetbe, avagy csak belegyömöszölték abba (számomra különben az egész sztori fényévekre van a valóságtól), hanem azokról a költségekről, amelyeket a csatorna elszámol(t), s amelyeket az egyik internetes hírportál közzé is tett.

Hát, mit mondjak..., kevés szórakoztatóbb olvasmányban volt részem, noha az ilyen-olyan számok nézegetése eddig korántsem tartozott a kedvenc elfogaltságaim közé. Mert az még csak-csak rendben van, hogy a forgatókönyvért kis híján 36 millió forintot, a rendezésért meg több mint 20 milliót fizetnek ki, amiként a szereplők majd 45 millióra rúgó gázsiját sem sokallom (mondjuk azért nem, mert fogalmam sincs az e területen „élő” árakról), ám a stylist 2 millióján már enyhén csodálkoztam, hogy a „maszk” címen kifizetendő 16 millióról – amelyből 13-at szépen, megfelezve a maszkmester és a fodrász visz –, illetve az öltöztető több mint 4 milliójáról már ne is beszéljünk. Azonban az igazi „kegyelemdöfést” számomra mégsem ezek a milliós összegek jelentették, hanem egy mindössze 156 ezer forintos tétel, amely a kaszkadőri (!) munkáért jár. Hogy miféléért, azt egyszerűen elképzelni sem tudom, mert abban a néhány részben, amelyet a legutóbbi időkben volt szerencsém (?) látni a sorozatból, az ég világon semmi más nem történt, mint hogy emberek beszélgettek többé-kevésbé ízlésesen berendezett helyiségekben (orvos orvossal, nővér nővérrel, orvos nővérrel, és így tovább), és az ilyen szituációk ugye, a sokadik ránézésre sem tűnnek túlzottan veszélyes mutatványoknak...., amitől természetesen még bőven lehetnek azok, elvégre nem vagyok filmes szakember.

Amint az a fenntiekből bizonyára ki is derült, egy jó darabig nem tartoztam a „Jóban Rosszban”-fanok közé (már persze, ha vannak egyáltalán ilyenek). De ennek egy ideje már vége, hiszen amióta van ez az érdekfeszítő uniós pályázati vonal, nincs az a pénz, amiért elmulasztanám megnézni a csillagkúti Csillagvirág Klinika dolgozóinak és betegeinek kalandjait. Úgyhogy e helyről üzenem a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség illetékeseinek, ne idegeskedjenek, jó helyre ment az a 200 milla... (Na, jó, csak vicceltem.)

Ezek is érdekelhetik