Hírek

2008.05.28. 16:59

Háziorvos is felírhatna asztma elleni gyógyszert

A kormány mai ülésén megtárgyalta, majd a parlament elé terjesztette a járóbeteg-szakellátás és az alapellátás rendszerét átalakító javaslatcsomagot

Boda V.

A kormány mai ülésén megtárgyalta, majd a parlament elé terjesztette a járóbeteg-szakellátás és az alapellátás rendszerét átalakító javaslatcsomagot – számolt be Székely Tamás szerdán. Az egészségügyi miniszter elmondta, a javaslat leglényegesebb eleme, hogy változtatnának a háziorvosok gyógyszerfelírási szabályain.

„Jelenleg negyed-, félévente kell a betegeknek szakorvosi javaslatot kérniük, amely után a háziorvos felírhatja a szükséges gyógyszereket” – magyarázta Székely. Ez pedig jelentősen növeli a járóbeteg ellátás leterheltségét. A tervezett átalakításokkal például az asztma, egyes nyelőcső betegségek, vagy a vérszinttel kapcsolatos rendellenességeknél a háziorvos is felírhatná a gyógyszert.

Székely Tamás az alapellátásban dolgozó orvosok adminisztratív kötelességét is csökkenteni kívánja. „A jelenlegi hat helyett csak egy helyre tartoznának az orvosok jelentési kötelezettséggel” – tette hozzá.
Székely Tamás kitért arra, hogy a járóbeteg-szakellátásban bevezetnék a jogviszony-ellenőrzés díjazását, illetve felülvizsgálnák a járóbeteg-szakrendelők és ambulanciák rendszerét.

Ezek is érdekelhetik