Hírek

2008.05.12. 11:53

Chávez beszólt Európának

Hugo Chávez venezuelai elnök keresetlen szavakkal bírálta az Európai Uniót, Angela Merkel német kancellárt, és I. János Károly spanyol királyt, majd közölte: nem tudja, elmegy-e a május 16-án Limában tartandó EU-Latin-Amerika csúcstalálkozóra.

BAMA

Hugo Chávez venezuelai elnök Merkelt egyenesen Hitler örökösének titulálta. Úgy vélte, a német kancellár felsőbbrendű gőgből diktálni akar Latin-Amerika népeinek. Merkel most indult körútra Dél-Amerikába, és általánosságban arra figyelmeztetett, hogy sehol a világon nem szolgálhatnak jó célt a szélsőbaloldali vagy szélsőjobboldali rendszerek, és Európa kész segíteni abban, hogy Dél-Amerikában ugyanolyan demokratikus viszonyok jöjjenek létre, mint az Unióban. Ezt a hozzáállást tartja Chávez hitlerinek. "Nem tudom, elmegyek-e Limába. Azt mondják annak, aki odamegy, hogy maradjon csöndben. Miért nem hallgatsz már el? De mi nem fogunk hallgatni" - jelentette ki szokásos vasárnapi televíziós beszédében Chávez.

A különc elnök I. János Károly spanyol királyt sem kímélte: "Ezek a királyok azt hiszik, hogy felsőbbrendűek és kékvérűek" - mondta Chávez, majd hozzátette: "Miféle kék vér? Az ő vérük is piros, és ugyanúgy járnak vécére, mint mi.” Chávez bírálatából bőven kijutott az Európai Uniónak is. Szerinte az EU vezetői "jönnek, és azt mondják, hogy segíteni akarnak nekünk. Hol van a tervük? Kérdezzék csak meg Haiti elnökét, mennyi ígéretet tett neki az Európai Unió?"

Ezek is érdekelhetik