Hírek

2008.04.17. 15:58

Tovább vizsgálják a Zsanett-ügyet

Független szakértői bizottság alakult a Zsanett-ügy eljárásában elkövetett esetleges hibák feltárására

mti

Független szakértői bizottság alakult a Zsanett-ügy eljárásában elkövetett  esetleges hibák feltárására - közölte a bizottság felállítását kezdeményező Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) csütörtökön az MTI-vel. A civil szervezet E. Zsanett jogi képviselőinek tájékoztatása és az ügy iratainak előzetés tanulmányozása alapján jutott arra a következtetésre, hogy hasznos lenne, ha neves büntető- és büntetőeljárás-jogászok vizsgálnák meg az ügyet - áll a közleményben.

A bizottság feladatának tekinti, hogy megvizsgálja az ügy iratait, figyelemmel kísérje az eljárás hátralévő részét, megállapításait írásban összegezze, szükség szerint jogalkotási és jogalkalmazási javaslatokat fogalmazzon meg a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülése érdekében, és a nyilvánosság előtt  megjelenítse tevékenységét és álláspontját. A bizottság nem foglal állást a konkrét ügyben és nem vizsgálja annak tágabb értelemben vett politikai környezetét.

A bizottságban jogvédő szervezetek képviselői és egyetemi szakértők vesznek részt, így többek között Dénes Balázs jogász, a TASZ elnöke, Fazekas Tamás ügyvéd, a Magyar Helsinki Bizottság  tagja, Hack Péter, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem oktatója és Tóth Mihály, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetője.

E. Zsanett és az öt rendőr ügye azt követően kapott nyilvánosságot, hogy a 21 éves lány 2007 májusában azt állította: az őt igazoltató rendőrök egy sötét mellékutcába vitték, ketten erőszakot követtek el rajta a másik három rendőr jelenlétében. Az ügyben a Budapesti Nyomozó Ügyészség nyomozást indított, ám azt részben bűncselekmény, részben bizonyítottság hiányában decemberben  megszüntették. Januárban a Budapesti Nyomozó Ügyészség az ügyben hamis vád miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást indított. A rendőrökkel szemben E. Zsanett jogi képviselője ezt követően pótmagánváddal élt.

A Fővárosi Bíróság katonai tanácsa március 21-én a Zsanett-ügyben korábban meggyanúsított öt rendőrt szolgálatban kötelességszegés miatt bűnösnek mondta ki első fokon, és pénzbüntetésre ítélte, ugyanakkor a hivatali visszaélés vádja alól felmentette a vádlottakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!