Hírek

2008.04.21. 12:32

Iskolai erőszak: két héten belül PDSZ-javaslatok

Két héten belül leteszi a szaktárca asztalára az iskolai erőszak elleni jogszabály-módosító javaslatait a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) - közölte Kerpen Gábor elnök hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

BAMA

Elmondta: az egyik javaslatuk arról szól majd, hogy ha a diák agresszívan viselkedik társával vagy a pedagógusával, akkor ideiglenesen ki lehessen zárni a közösségből, s az adott évfolyam  folytatásától el lehessen tiltani. Az érdekvédő az angol példát említette ennek kapcsán, amely szerint drogozás miatt az iskolaigazgató 45 napra kizárhatja a diákot. A PDSZ másik javaslata arra vonatkozna, hogy ha egy diák rossz érzelmi állapota miatt nem tud teljesíteni, s konfliktushelyzet áll  elő a pedagógus és a tanár között. Ezt az osztály keretei között nem lehet megoldani, ezért a szakszervezet törvényi lehetőséget  biztosítana, hogy a tanár szakemberhez - iskolapszcihológushoz, mediátorhoz - küldhesse a diákot az óráról.

Ennek megfelelő szakemberekkel biztosított feltételei ma sajnos sokszor nem adottak - tette hozzá jegyezte meg a szakszervezeti  vezető. A PDSZ ezenkívül akciótervet is készít a diákok, a szülők és a  pedagógusok bevonásával. Az elképzelések között szerepel különböző képzések indítása a probléma kezelésére. Kerpen Gábor szólt arról is, hogy a PDSZ ezen a héten, csatlakozva az Oktatási Világszervezet akciójához, levélben arra  kéri a pedagógusokat, hogy néhány osztályban kérdezzék meg a  diákokat, mit jelent számukra a minőségi oktatás, s mit várnak el  ennek biztosításáért. Ha ezt szerdáig megteszik, még egy Guiness-rekordkísérlethez is csatlakozhatnak, amelynek célja, hogy egy adott időpontban a világon minél többen foglalkozzanak a minőségi oktatás kérdéskörével.

Az Eljött a tanulás ideje a politikusok számára! mottóval meghirdetett akcióhéten a PDSZ a pedagógusokat és intézményvezetőket  is megkérdezi az elszenvedett erőszak fajtáiról, tapasztalataikról. A beérkezett válaszokat eljuttatják az Országgyűlés szakbizottságához, és a felelős miniszterhez - mondta az érdekvédő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!