Hírek

2008.04.15. 15:07

Horváth Ágnes szerint mindenki kap ellátást

Horváth Ágnes nem számol azzal, hogy betegek ellátás nélkül maradnak, ha a háziorvosok felbontanák a finanszírozási szerződést az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP). Erről az egészségügyi tárca vezetője beszélt kedden Budapesten.

BAMA

A miniszter sajtótájékoztatóján Éger István bejelentéséről azt mondta, a Magyar Orvosi Kamara elnöke "elképesztő fenyegetést" fogalmazott meg. Hozzátette, mindenképpen meg kell várni, hogy pontosan hány háziorvos tesz így. Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége hétvégi hévízi nagygyűlésén nyilatkozatot fogadott el arról, amelyben az idei évre kieső vizitdíj és a több éve megvont amortizációs támogatás visszapótlását, valamint a jövő évi költségvetésben a praxisok tényleges bekerülési költségén történő meghatározását kérték a kormányzattól. Éger István ezt követően bejelentette, hogyha harminc napon belül nem kezdődik érdemi tárgyalás az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége által jelzett kérdésekről, akár szerződésük felbontására is hajlandóak az orvosok.

Horváth Ágnes budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette, a háziorvosok először az önkormányzatokkal szerződnek és ilyen alapon kerül hozzájuk az ellátási kötelezettség. A miniszter arra a felvetésre, hogy egyes helyeken úgy kötötték a szerződést az OEP-pel, hogy ha azt felbontják, automatikusan bomlik az önkormányzatokkal kötött szerződés is, azt válaszolta, ebben az esetben az önkormányzatokra száll vissza a területi ellátási kötelezettség. Hangsúlyozta, a minisztérium nem utasíthatja az önkormányzatokat arra, hogy kivel láttassák el ezt a feladatot.

Horváth Ágnes ugyanakkor meg van győződve arról, hogy valamennyi önkormányzat átérzi ellátási kötelezettségét. Kitért arra, hogy adott esetben az önkormányzat közalkalmazott orvossal, vagy saját intézménnyel biztosíthatja az ellátást. Felvehet más végzettségű orvost is és előírhatja a képzési kötelezettséget vagy nyugdíjas orvost kis megbízhat a feladat elvégzésével.
MTI

Ezek is érdekelhetik