Hírek

2008.04.18. 15:30

Gordon Brown: A világ hatalmas hálával tartozik George Bushnak

„A világ hatalmas hálával tartozik George Bushnak a terrorizmus ellen folytatott erőfeszítései miatt.” – jelentette ki tegnap az Egyesült Államokban vendégeskedő Gordon Brown brit miniszterelnök.

Kun Tamás

Brown a Fehér Ház rózsakertjében tartott sajtótájékoztatója során elítélt Iránt, amiért a közel-keleti ország képtelen volt igazolni, hogy felhagyott a katonai célú urándúsítással. Majd hozzátette: támogatja az Iránnal szemben alkalmazott szankciók kiterjesztését

„Naiv dolog azt hinni, hogy Irán nem tudja felhasználni a békés célú urándúsítás során megszerzett tudást atombombák gyártásához” - jelentette ki George Bush amerikai elnök ugyanazon a sajtótájékoztatón.

Bush hozzátette, hogy rendkívül hálás a brit katonák jelenlétéért mind Irakban, mind Afganisztánban. „Nagy Britannia osztja az Egyesült Államok eltökéltségét azon célban, hogy a terrorizmust, ezeket a gonosz embereket meg kell állítani.” – szögezte le az elnök. Kedvelt frázisának, a gonosz tengelyének felemlegetését követően kevésbé aktuális témákat, történelmi távlatokat idézett fel a rózsakertben. Elmondta, rendkívül jó barátként tekint Nagy Britanniára, egy olyan országnak tartja, mellyel vállvetve harcoltak együtt a múlt század gonoszai ellen. „Közösen írtuk a történelmet.” – mondta Bush Gordon Brown felé fordulva.

Gordon Brown szót ejtett az elmúlt időszak legsúlyosabb globális problémájáról, az élelmiszer-árak emelkedéséről és kitört éhséglázadásokról: „Összehangolt munkát kell folytatnunk a Világélelmezési Programmal, ki kell dolgozni olyan módokat, hogy növelhessük a élelmiszer-termelést – vázolta terveit a brit miniszterelnök. „Rögtön kell cselekednünk és hosszú távra szóló tervet kell kidolgoznunk.”
A szigetország kormányfője amerikai látogatása során találkozott az elnökjelöltségért küzdő politikusokkal is. Nem állt ki egyik kandidáló mellett sem, egyaránt találkozott Hillary Clintonnal, Barack Obamával, John McCainnel is.  Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: reményei szerint bárki legyen is a Fehér Ház következő lakója, a brit-amerikai viszony továbbra is jó és erős marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!