Hírek

2008.04.25. 06:02

A névrokonság átka

Rózsa Péter televíziós újságíró kapta a Déri János-díjat. Az 1992-ben 41 évesen elhunyt tévés műsorvezető-riporterről elnevezett elismerést minden évben olyan alkotóknak ítélik oda, akik több műfajban maradandót alkottak, csakúgy, mint a díj névadója.

Hegedűs V. Rita

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A Déri János-díjas Rózsa Péter Déri Jánosról könyvet is írt – fotó: Stemler Károly
[/caption]– Mit jelent önnek ez az elismerés?
– Soha nem kaptam még díjat, bár sokszor voltam a küszöbén. Megtört egy tradíció. Magamnak nem adtam volna.

– Kinek adta volna az elismerést?
– Tavalyig benne voltam az Április 14. Alapítvány kuratóriumában, ami a Déri-díjat bírálja el. Sajnos későn jutott eszembe, hogy nem díjaztuk Antal Imrét, aki minden szempontból megérdemelte volna.

– Nemcsak munkatársa volt Déri Jánosnak, hanem írt róla egy könyvet is. Miért érezte ezt fontosnak?
– A kiadó felkért rá. Úgy ítélték meg, hogy bár sokat dolgoztunk együtt, mégsem voltam benne a szűk baráti körében, így objektív tudok vele szemben maradni. Úgy döntöttem, hogy sok emberrel készítek interjút, ebből összeállítok egy beszélgetésfüzért, és beleírom a közös élményeinket. Ezzel egyben egy kort is bemutatok, nem csak a Jánost.

Rózsa Péter

A Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem végzett vegyipari árámlástechnikai szakon. Ott kezdett újságírással, rádiózással foglalkozni.

Műsorai:

1979-89 Magyar Rádió Napközben, majd a Krónika című műsoraiban dolgozik

1989-93 MTV Napzárta

1993-2007 szabadúszó, kommunikációs tréner,

1995- MTV Éjjeli menedék, Mélyvíz, Záróra, Kedd 21, Kultúrház

2007 – újból főállású televíziós– Egyik névrokona aláirt egy miniszterelnök mellett szóló petíciót. Emiatt a televízió etikai bizottsága vizsgálatot indított ön ellen.
– Régebben is volt már konfliktusom emiatt. A névrokonom hiába írja alá úgy a cikkeit, hogy hozzáteszi az ő titulusát, a szerkesztők ezt néha lehagyják. Most is ez történt, az újságban már csak a nevét közölték. A rádióban ezek után már automatikusan hozzátették az én titulusomat. Pont hallgattam az adást, hiába mondták be tíz perc múlva helyesen, már mindegy volt, úgy terjedt el, hogy én írtam alá a petíciót. Felkértek, hogy dolgozzak a Naptévében, de addig nem születik döntés, amíg tart a vizsgálat ellenem.

– Szeretne ott dolgozni?
– Ez szakma! Ha felkérik az embert, akkor örül. 23 éven keresztül politikai újságíró voltam. Csak az utóbbi három évben lettem kulturális újságíró.

– Mivel foglalkozik a televiziózáson kívül?
– Tanítok. A Szegedi Egyetem pesti tagozatán kommunikáció szakon. Ezen kívül vállalati menedzsmenteknek tartok üzleti kommunikációs tréninget.

Műsorai:

1979-89 Magyar Rádió Napközben, majd a Krónika című műsoraiban dolgozik

1989-93 MTV Napzárta

1993-2007 szabadúszó, kommunikációs tréner,

1995- MTV Éjjeli menedék, Mélyvíz, Záróra, Kedd 21, Kultúrház

2007 – újból főállású televíziós A Déri János-díjas Rózsa Péter Déri Jánosról könyvet is írt – fotó: Stemler Károly -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!