Hírek

2008.04.11. 13:41

A Fidesz tartózkodni fog a népszavazási kérdések szavazásánál

A Fidesz-frakció hétfőn tartózkodni fog az Országgyűlés napirendjén szereplő népszavazások elrendeléséről döntő szavazásnál. Erről Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója nyilatkozott pénteken az MTI-nek.

BAMA

A parlament jövő heti ülésének napirendjén hat népszavazási kezdeményezésre - öt kormánypárti és egy ellenzéki - vonatkozó határozati javaslat szerepel. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője és 147 szocialista képviselő Gyurcsány Ferenc miniszterelnök még tavaly ősszel bejelentett, a közélet megtisztítását célzó javaslataival kapcsolatban kezdeményezett népszavazást a pártok finanszírozásáról, az országgyűlési képviselők költségtérítésével kapcsolatos elszámolásról, a képviselői és a polgármesteri tisztség összeférhetetlenségéről, illetve az állami vezetők rendszeres vagyongyarapodási és a jogszabályban meghatározott munkakört betöltő köztisztviselők rendszeres vagyongyarapodási vizsgálatáról.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője és Semjén Zsolt, a KDNP képviselőcsoportjának vezetője, valamint 151 másik ellenzéki képviselő a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok és az országgyűlési képviselők vagyongyarapodásának kötelező évenkénti vizsgálatáról írna ki referendumot. Répássy Róbert az MTI-nek azt mondta, a fideszes képviselők azért fognak tartózkodni a szavazásnál, mert részben okafogyottnak tartják a kérdéseket, mivel több törvény is született az ügyben. Pártja referendumra szánt kérdéséről közölte: az Országgyűlés részben már azt is megoldotta, bár nem teljesen a Fidesz szándékai szerint. Ezért fogunk tartózkodni a szavazásnál - tette hozzá.

Lendvai Ildikó csütörtökön az MTI-nek elmondta: frakciója nem fogja támogatni a népszavazások elrendelését, mert a népszavazási kérdések egy része megoldódott már a parlamentben, másik részükben, például a pártfinanszírozás ügyében jó esély van a megegyezésre. Répássy Róbert tájékoztatása szerint a Fidesz-frakció hétfőn alakítja ki álláspontját arról, támogatja-e az államfő által a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Bogdányiné Mészáros Ágnest és az adatvédelmi biztosnak jelölt Tóth Gábor Attilát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!