Hírek

2008.03.02. 06:04

Sértegetett, megalázott, feljelenteném

BECSÜLETSÉRTÉS – Olvasónkat a lakásán a legválogatottabb kifejezésekkel sértegette ismerőse. A hölgy nem tud napirendre térni e felett. Nem akarja szó nélkül hagyni a történteket.

BAMA

A becsületsértés a törvénykönyvben létező kategória, illetve cselekmény. Úgyhogy akik azt gondolják, bármit mondhatnak akár a hozzájuk legközelebb álló személynek, férjnek-feleségnek, nagyon tévednek. Becsületsértést el lehet követni szavakkal és tettekkel is – mondták el a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A sértő kifejezések vonatkozhatnak az érintett szellemi képességeire, testalkatára, szokásaira, jellembeli tulajdonságaira. A tettleges bántalmazáson kívül bizonyos gesztusokkal, mozdulatokkal is a becsületünkbe gázolhatnak. Ezek megvető, lealacsonyító értékítéletet fejeznek ki. (Vigyázat, a rágalmazás mást jelent!)

A büntetés egy évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés lehet. A gyakorlatban általában az utóbbit alkalmazzák. A sértegetőt a sértett feljelentheti a rendőrségen vagy a bíróságon. A jogász a második megoldást javasolja. A procedúra úgynevezett magánvádas eljárás lesz, amelyben nincs hivatalból kijelölt ügyész. A vádat a feljelentő fogja képviselni.

Állításainkat bizonyítanunk kell. Ezt megtehetjük tanúkkal, okirattal vagy esetenként magnófelvétellel. Ha a becsületsértés nyilvánosság előtt történik, nincsen külön szankció. Annyi a különbség, hogy az elkövető nagyobb büntetést kap – például több pénzt kell fizetnie. Az, hogy a sértegető személy esetleg részeg volt, nem mentség. További fontos tudnivaló: a bűncselekményt négyszemközt is el lehet követni – az akkor is bűncselekmény. Tanúként beidéztethetjük szomszédainkat, akik odaátról hallhatták a történteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!