Hírek

2008.03.03. 16:27

Népszavazás: az igenek győzelme valószínű

Eredményes lesz a március 9-i vizitdíjról, kórházi napidíjról és tandíjról szóló népszavazás, de az igenek száma nem haladja meg a két és félmilliót

ML

Eredményes lesz a március 9-i vizitdíjról, kórházi napidíjról és tandíjról szóló népszavazás, de az igenek száma nem haladja meg a két és félmilliót, áll a Vision Consulting tegnapi prognózisában. A politikai tanácsadó intézet szerint az elsődleges kérdés az eredményesség, mert ez dönti el, melyik politikai erő kerül kedvezőbb helyzetbe.

A szó szoros értelmében azonban egyik fél sem tud majd győzni. Az MSZP nem éri el a nemek győzelmét. A Fidesz megszerezheti az elegendő "igen szavazatot", de ez kevés lesz a kormány teljes ellehetetlenítéséhez. A legkisebb valószínűséget a szakemberek abban látják, hogy a szükséges szavazat nem jön össze, és az igenek aránya sem múlja felül jelentősen a nemekét. Ha mégis, akkor ez a kormányoldalon az eddigi politika folytatását, míg a Fideszben további bűnbakkeresést jelentene.
A népszavazás akkor eredményes, ha a választópolgárok legalább negyede egy adott kérdésre azonos választ ad. Vagyis valamivel több, mint kétmillióan „igennel” vagy „nemmel” kell szavazzanak. M. L.

A népszavazási kampány nem hozott jelentős változást a politikusok népszerűségi sorrendjében, derült ki a Szonda Ipsos februári felméréséből. Sólyom László vezeti a listát 51 ponttal, akit – akárcsak a korábban - Dávid Ibolya MDF-elnök és Szili Katalin Házelnök követ. Göncz Kinga külügyminisztert most megelőzte Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. A lista végén Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, őt Kóka János SZDSZ-elnök, és holtversenyben Szilvásy György titokminiszter és Gyurcsány Ferenc kormányfő követi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!