Hírek

2008.03.16. 23:05

Hős? Provokátor?

A betyárromantika hívei afféle XXI. századi Rózsa Sándort látnak benne, mások vérbeli forradalmárt, megint mások egyszerű provokátort. Igen, Budaházy Györgyről, az utcai megmozdulások egyik főszereplőjéről van szó, akivel szemben a hatalom úgy viselkedik, mintha legalábbis Abszurdisztánban élnénk.

Stanga István

Komolyan mondom, ez a Budaházy-féle sztori lassan-lassan Abszurdisztánná teszi kis hazánkat. Az természetesen politikai hitvallás, no, meg vérmérséklet dolga, hogy ki hogyan ítéli meg az Erzsébet híd 2002-os blokádja nyomán országosan ismertté vált férfi akciózását – a betyárromantika hívei nyilván rajonganak érte –, ám az a töketlenkedés, amelyet a hatalom vele kapcsolatban produkál, több mint meglepő. És itt nem elsősorban a bíróság minapi felmentő ítéletére gondolok, sőt, még csak nem is a már említett, hat esztendővel ezelőtti „hídfoglalásra”  (megjegyzem, jogerős bírósági döntésig még az az eset sem jutott el), hanem mondjuk Draskovics Tibor mostani nyilatkozatára, miszerint nem lehet elfogadni, hogy valaki minden következmény nélkül folyamatosan törvényt sértsen. Azt persze, a frissen kinevezett igazságügyi és rendészeti miniszter sem tdta megmondani, mit is kellene tenni, így aztán mindenkinek meg kell elégednie annyival, hogy a rendőrség (és talán az ügyészség is) tanulmányozza majd a március 15-i Blaha Lujza téri eseményeket.

Azt, hogy pontosan mit is kell tanulmányozni, nem egészen értem, hiszen az általam elolvasott tudósításokból, megnézett videókból világosan kirajzolódik a történet. Ez pedig nagyjából annyi, hogy a Magyar Önvédelmi Mozgalom tüntetésén beszédet mondó Budaházy György úgy este fél kilenc tájban egy „kis sétára” invitálta a híveit a Művészetek Palotájához, ahol akkortájt tartott az az állami megemlékezés, amelyen Gyurcsány Ferenc is részt vett. Az eseményekről szóló beszámolók egybehangzó állításai szerint ezt követően – kezében Hunnia zászlajával –néhány száz emberrel együtt útnak is indult, hogy aztán rövidesen nyoma vesszen. És bár nem tudom, ez utóbbi mozzanatra gondolt-e Rogán Antal a vasárnapi sajtótájékoztatóján, tény, hogy az V. kerület fideszes polgármestere azért titulálta povokátornak Budaházyt („Nem egy hősről van szó, hanem egy provokátorról...”), mert az – Rogán szavaival élve – mindig bajba sodorja a többieket, ő maga meg eltűnik.

Nem hiszem, hogy lenne ember, aki megjósolhatná, mi lesz a vége  Budaházy sagának, utóvégre Magyarországon minden (és annak az ellenkezője is) megtörténhet. Így például előfordulhat, hogy Budaházyt már holnap (sokadszor) a bíróság elé citálja a hatalom, de az is benne van a kalapban, hogy ez a nevetséges (vagy inkább siralmas?) „fogócskázás” az idők végezetéig folytatódik majd.

Ezek is érdekelhetik