Hírek

2008.03.07. 18:06

Gyűjtést szerveznek vasárnap a szentföldi keresztényeknek

A Szentföldön élő keresztények és iskoláik megsegítésére tartanak gyűjtést vasárnap a magyarországi római katolikus templomokban - tájékoztatta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtóirodája pénteken az MTI-nek.

BAMA

A nagyböjti időszakban világszerte sor kerül erre a gyűjtésre, tavaly ennek eredményeként Magyarországon 45 millió forint gyűlt össze, ami kétmillió forinttal volt több az egy évvel korábbinál. A Szentszék nevében adakozásra buzdító Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Kongregáció prefektusa a közelmúltban kijelentette: "Mindent meg kell kísérelnünk, hogy Jézus földi hazájában a keresztény közösségek továbbra is fennmaradhassanak". Az MKPK sajtóirodájának közleménye szerint a Közel-Keleten hosszú ideje tartó háborús viszonyok miatt sok keresztény elvándorolt, emiatt meggyengültek az ottani közösségeik. Mivel jövedelmük nagy részét a zarándokutakból származó bevételek teszik ki, ezeknek elmaradása súlyos következményekkel járt rájuk nézve.

A Szentföld lakosságából ma már mindössze 2,1 százalék, 148 ezer  fő a keresztény, akiknek többsége arab, vagyis palesztin  nemzetiségű. Megosztottságuk is sokszínű: öt ortodox (görög, örmény, kopt, szír és etióp), hat katolikus (latin, görög, maronita, örmény, szír és káld) és két protestáns (anglikán és evangélikus) felekezet  van. A szentföldi római katolikus egyháznak 63 plébániája van.

Ezek is érdekelhetik