Hírek

2008.03.19. 16:00

A Reneszánsz Év tavasza

A Reneszánsz Programiroda örömmel értesül arról, hogy országszerte sorban nyílnak olyan kiállítások, amelyek ugyan hivatalosan nem tartoznak a Reneszánsz Év – 2008 programsorába

Hegedűs Rita VR

A Reneszánsz Programiroda örömmel értesül arról, hogy országszerte sorban nyílnak olyan kiállítások, amelyek ugyan hivatalosan nem tartoznak a Reneszánsz Év – 2008 programsorába, de az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális évadjának apropóján kiállításokat, rendezvényeket tartanak nemcsak művészeti, hanem technikai-művészeti, és zöld-kulturális témában is.

Tegnap – szintén a Reneszánsz Év kapcsán, de nem a programsor részeként – nyitotta meg kapuit az „Újratöltés – a technika reneszánsza“ című rendhagyó tárlat a Fiatal Képzőművészek Stúdiójában. A szervezők elmondták: „A reneszánsz ember fogalommá vált. Az az ember, aki több mindenhez ért, jártas a matematikában, művészetekben, a különböző tudományágakat egyesítve alkot, hoz létre új dolgokat. A ma művészeinek szintén nagyon fontos, hogy több területen jártasak legyenek, és különböző képzettségeiket ötvözzék munkáikban és az életükben egyaránt. Ma a festészet puszta művelése mellett nem árt érteni a számítógépekhez, videó- és egyéb digitális technikákhoz, az önmenedzseléshez.“ A kiállításon 17 alkotó műve látható, amelyeknél a míves és újra felfedezett technikák találkoznak az installációs műfajjal.

A Reneszánsz Év apropóján hamarosan megnyitja kapuit a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban az „Orchidea- és bromélia kiállítás a reneszánsz jegyében” című rendezvény. A szervezők a hozzánk eljuttatott közleményükben úgy fogalmaztak: a középkor és a reneszánsz irodalmában, vizuális művészetében a virágok nem csupán díszítőelemek voltak – annál jóval több jelentéssel bírtak. Segítségükkel bókolni lehetett, üzeneteket kézbesíteni, vallomásokat tenni.

A virágok megjelentek a díszítőfestéseken – falakon és szekrényeken, képeken és használati tárgyakon; a középkor sötét évszázadai után a reneszánszban burjánzásuk a szabadságot szimbolizálta, az élet élvezetére bátorított. E csodálatos időszak hangulatát élhetik át mindazok, akik 2008. április 4. és 6. között ellátogatnak a Magyar Orchidea Társaság tavaszi kiállítására és vásárára, a Vajdahunyad Várba, amely reneszánsz udvarrá alakul át a seregszemle idejére.

Találkozhatunk majd Mátyás király Fekete Seregének harcosaival és Beatrix királynő udvarhölgyeivel, bebarangolhatjuk az elvarázsolt kastély kerengőit, lugasait, megpihenhetünk szökőkútjainál, hallgathatjuk a felcsendülő reneszánsz dallamokat, melyet a múzeum falai közt kamarazenekarok és énekkarok szólaltatnak meg.

De természetesen nemcsak a virágok, hanem a kiállítások is sorban nyílnak: ma délután tárja ki kapuit a Budapesti Történeti Múzeum is – a 4x a reneszánszról kiállítás-sorozat újabb része, a Hunyadi Mátyás, a király címmel –, valamint holnaptól várja látogatóit a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum is „Reneszánsz Ételek – ételek reneszánsza“ címmel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!