Hírek

2008.01.24. 16:00

Hogyan tanultak meg repülni a madarak?

A kutatók úgy vélik, közelebb kerültek annak a megfejtéséhez, hogyan emelkedhettek a levegőbe az első madarak. A Nature folyóiratban közölt tanulmányban a tudósok azt állítják, a rejtély kulcsa a madarak szárnyának állásában rejlik, vagyis abban, hogy milyen szöget zárnak be verdeső szárnyaik.

BAMA

Az amerikai tudósokból álló kutatócsoport arra jött rá, hogy a madarak ugyanabban a keskeny szögben mozgatják szárnyaikat, legyen szó akár repülésről, akár futásról, akár vitorlázásról. Mindebből arra következtettek, hogy az ősmadarak úgy emelkedhettek a levegőbe, hogy egészen egyszerűen megtanulták megfelelő szögbe állítani szárnyaikat. A kutatást a Montanai Egyetem repülési laboratóriumának munkatársai végezték el: Ken Dial professzor, a tanulmány vezető szerzője szerint közel másfél évszázada folyt a vita arról, hogy hogyan tanulhattak meg repülni a madarak. A professzor a BBC-nek nyilatkozva elmondta, a vita egészen furcsa kiindulóponttal kezdődött: az alapkérdés ugyanis az volt, az első madarak „fentről lefelé”, vagy „lentről felfelé” tanulták-e meg a repülést. A gyakorlatban ez azt jelentette, a tudósok két táborra szakadtak: egyesek azt gondolták, a madarak a fák tetejéről elrugaszkodva ismerkedtek meg a vitorlázással, míg mások szerint a szárnyasok a földről indulva tanulták meg a szárnyalást: például akkor, mikor szárnyaikkal csapkodva a ragadozók elől menekültek.

Akármelyik kiinduló elmélet is volt az igaz, egy biztos: a madaraknak szárnymozgások hosszú sorát kellett kialakítaniuk ahhoz, hogy a levegőbe emelkedhessenek.

Ezek is érdekelhetik