Hírek

2007.12.07. 18:17

Ideér majd az orosz gázvezeték ága

Eléri Magyarországot a Déli Áramlatra átkeresztelt földgázvezeték – ígérte meg Budapesten az orosz kormányfő. Az ellenzék szerint a lakosság nem profitál a pénteki konzultációból.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Gyurcsány Ferenc szerint pragmatikus Magyarország és Oroszország kapcsolata – fotó: Darnay Katalin
[/caption]Pragmatikus – így jellemezte Magyarország és Oroszország kapcsolatát Gyurcsány Ferenc a pénteki magyar-orosz kormányfői találkozót követően. A fenti, „gyakorlatias” megközelítést a magyar kormányfő szerint úgy kell érteni, hogy míg gazdasági, kulturális szempontból szélesedett a két ország közötti együttműködés, addig a magyar álláspont számos helyen – azaz a társadalmi, demokráciát illető kérdésekben eltér az orosztól.

Gyurcsány nem is mondhatott mást, és aligha lehetett könnyű dolga, ha meg akarta találni az egyensúlyt az orosz féllel való baráti viszony ápolása, és – az Európai Unió tagjaként – a hétvégi orosz alsóházi választásokat ért uniós és EBESZ-bírálatokhoz való csatlakozás között. Míg ugyanis magyar részről Göncz Kinga külügyminiszter az EU-államokhoz hasonlóan elítélte a megfigyelők által tapasztalt szabálytalanságokat, addig a pénteki találkozón Viktor Zubkov orosz kormányfő már azt közölte: minden a legnagyobb rendben, a nyugati demokráciáknak megfelelően zajlott a várakozásoknak megfelelően Putyin elnök listájának elsöprő győzelmét hozó voksoláson. Vélhetően ezért is zárkózott el mindkét fél a politikai kérdések taglalásától.

Ami pedig a találkozót illeti: a kínos kérdések kerülése érdekében a terítéken ennek megfelelően az energetika, a közös határterületek, a mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztések szerepeltek. A miniszterelnökök tárgyaltak a kiégett nukleáris fűtőelemek Oroszországba szállításának felújításáról, és hat gazdasági és kulturális megállapodást írtak alá. Mint várható volt, központban a gázellátással kapcsolatos kérdések álltak. Mivel Magyarország jelenleg egyértelműen az orosz földgáztól függ, gondolkodik a több lábra álláson – mondta Gyurcsány. Tény: az országot jelenleg egyetlen vezeték látja el gázzal – a miniszterelnök szerint éppen ezért fontos a mentesítő útvonalak kidolgozása, legyen szó akár az EU-s Nabucco, vagy az ennek alternatívájaként emlegetett Déli Áramlat (korábban: Kék Áramlat) támogatásáról. Ez utóbbi, noha szintén orosz gázt szállítana, elsősorban orosz-olasz együttműködésben épülne meg a Balkánon és a Fekete-tengeren átvezető útvonallal.

Viktor Zubkov ígéretet tett arra, a vezeték északi ága eléri majd az országot. Emlékezetes: Gyurcsány Ferenc az év elején az International Herald Tribune-nak adott interjújában elsősorban ezt a megoldást támogatta az uniós Nabucco projekttel szemben: állásfoglalása akkor nagy vihart kavart. A Fidesz szerint magyar szempontból sikertelenül végződött a konzultáció. Balla Mihály képviselő azt kifogásolta, hogy Gyurcsány Ferenc meg sem próbálta elérni, hogy az orosz gázipari óriás, a Gazprom ne a szokásosnál is drágábban adja Magyarországnak a gázt. Balla feltette a kérdést: „mi volt az oka a közös kormányülésnek, amelyen nemzeti érdeket a magyar félnek nem sikerült érvényesítenie?”

Ugyancsak nem került szóba az amerikai rakétapajzs ügye, holott orosz hírügynökségi források szerint Budapest ad otthont a jövő héten a külügyminiszter-helyettesi szintű orosz-amerikai tárgyalásnak. Moszkva elzárkózással fogadta az amerikai terveket, és katonai programjai frissítésével válaszolt a hivatalos amerikai verzióra: e szerint a rakétavédelmi rendszert az iráni nukleáris fenyegetés indokolja. A napokban kiderült: az iráni atomprogram alkalmatlan a rakétatámadásra.

Európai gázverseny

Az európai ellátás javítására két, egyelőre csak tervszinten létező projekt versenyez: az uniós Nabucco, és a Déli Áramlat (régebben Kék Áramlat) vezetékek. Orosz szempontból a tét az, vált-e az EU: a Nabucco ugyanis lehetővé tenné az iráni földgáz behozatalát, míg a Déli Áramlat elsősorban Moszkva szempontjából gyenge pontnak tartott Ukrajnát és Belorussziát kerüli ki, továbbra is orosz gázt szállítva. Moszkva szempontjából elengedhetetlen, hogy rajta tartsa kezét az európai gázcsapon: a kontinens ellátásának 40 százaléka orosz forrásból érkezik, az ország nemzeti jövedelmének ugyanekkora hányadát teszi ki a gázbevétel. Moszkva nagyhatalmi törekvéseit a földgázellátás kontrolljával kívánja érvényesíteni az „akié az energiahordozó, azé a hatalom” elvén. Az állami Gazprom energiaóriás ennek az elvnek megfelelően kíván érdekeltséget szerezni a közép-európai térségben.

Maradnak a műkincsek

Noha kulturális kérdésekről is folyt tárgyalás, vélhetően kínos volta miatt nem érintették a második világháború után a Szovjetunióba hurcolt magyarországi műkincsek kérdését. A Gyurcsány-kormány másfél éve nagy sikerként könyvelte el, hogy visszakerültek hazánkba a sárospataki könyvtár elhurcolt muzeális könyvei: emellett azonban további legalább harmincezerre becsülik a dokumentálhatóan kikerült műkincsek számát. Az orosz törvények szerint ezek azóta orosz tulajdonba kerültek. Visszaszerzésükhöz nemzetközi perre lenne szükség, ilyet azonban mindeddig egyik kormány sem indított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!