Hírek

2007.12.07. 18:17

Ideér majd az orosz gázvezeték ága

Eléri Magyarországot a Déli Áramlatra átkeresztelt földgázvezeték – ígérte meg Budapesten az orosz kormányfő. Az ellenzék szerint a lakosság nem profitál a pénteki konzultációból.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Gyurcsány Ferenc szerint pragmatikus Magyarország és Oroszország kapcsolata – fotó: Darnay Katalin
[/caption]Pragmatikus – így jellemezte Magyarország és Oroszország kapcsolatát Gyurcsány Ferenc a pénteki magyar-orosz kormányfői találkozót követően. A fenti, „gyakorlatias” megközelítést a magyar kormányfő szerint úgy kell érteni, hogy míg gazdasági, kulturális szempontból szélesedett a két ország közötti együttműködés, addig a magyar álláspont számos helyen – azaz a társadalmi, demokráciát illető kérdésekben eltér az orosztól.

Gyurcsány nem is mondhatott mást, és aligha lehetett könnyű dolga, ha meg akarta találni az egyensúlyt az orosz féllel való baráti viszony ápolása, és – az Európai Unió tagjaként – a hétvégi orosz alsóházi választásokat ért uniós és EBESZ-bírálatokhoz való csatlakozás között. Míg ugyanis magyar részről Göncz Kinga külügyminiszter az EU-államokhoz hasonlóan elítélte a megfigyelők által tapasztalt szabálytalanságokat, addig a pénteki találkozón Viktor Zubkov orosz kormányfő már azt közölte: minden a legnagyobb rendben, a nyugati demokráciáknak megfelelően zajlott a várakozásoknak megfelelően Putyin elnök listájának elsöprő győzelmét hozó voksoláson. Vélhetően ezért is zárkózott el mindkét fél a politikai kérdések taglalásától.

Ami pedig a találkozót illeti: a kínos kérdések kerülése érdekében a terítéken ennek megfelelően az energetika, a közös határterületek, a mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztések szerepeltek. A miniszterelnökök tárgyaltak a kiégett nukleáris fűtőelemek Oroszországba szállításának felújításáról, és hat gazdasági és kulturális megállapodást írtak alá. Mint várható volt, központban a gázellátással kapcsolatos kérdések álltak. Mivel Magyarország jelenleg egyértelműen az orosz földgáztól függ, gondolkodik a több lábra álláson – mondta Gyurcsány. Tény: az országot jelenleg egyetlen vezeték látja el gázzal – a miniszterelnök szerint éppen ezért fontos a mentesítő útvonalak kidolgozása, legyen szó akár az EU-s Nabucco, vagy az ennek alternatívájaként emlegetett Déli Áramlat (korábban: Kék Áramlat) támogatásáról. Ez utóbbi, noha szintén orosz gázt szállítana, elsősorban orosz-olasz együttműködésben épülne meg a Balkánon és a Fekete-tengeren átvezető útvonallal.

Viktor Zubkov ígéretet tett arra, a vezeték északi ága eléri majd az országot. Emlékezetes: Gyurcsány Ferenc az év elején az International Herald Tribune-nak adott interjújában elsősorban ezt a megoldást támogatta az uniós Nabucco projekttel szemben: állásfoglalása akkor nagy vihart kavart. A Fidesz szerint magyar szempontból sikertelenül végződött a konzultáció. Balla Mihály képviselő azt kifogásolta, hogy Gyurcsány Ferenc meg sem próbálta elérni, hogy az orosz gázipari óriás, a Gazprom ne a szokásosnál is drágábban adja Magyarországnak a gázt. Balla feltette a kérdést: „mi volt az oka a közös kormányülésnek, amelyen nemzeti érdeket a magyar félnek nem sikerült érvényesítenie?”

Ugyancsak nem került szóba az amerikai rakétapajzs ügye, holott orosz hírügynökségi források szerint Budapest ad otthont a jövő héten a külügyminiszter-helyettesi szintű orosz-amerikai tárgyalásnak. Moszkva elzárkózással fogadta az amerikai terveket, és katonai programjai frissítésével válaszolt a hivatalos amerikai verzióra: e szerint a rakétavédelmi rendszert az iráni nukleáris fenyegetés indokolja. A napokban kiderült: az iráni atomprogram alkalmatlan a rakétatámadásra.

Európai gázverseny

Az európai ellátás javítására két, egyelőre csak tervszinten létező projekt versenyez: az uniós Nabucco, és a Déli Áramlat (régebben Kék Áramlat) vezetékek. Orosz szempontból a tét az, vált-e az EU: a Nabucco ugyanis lehetővé tenné az iráni földgáz behozatalát, míg a Déli Áramlat elsősorban Moszkva szempontjából gyenge pontnak tartott Ukrajnát és Belorussziát kerüli ki, továbbra is orosz gázt szállítva. Moszkva szempontjából elengedhetetlen, hogy rajta tartsa kezét az európai gázcsapon: a kontinens ellátásának 40 százaléka orosz forrásból érkezik, az ország nemzeti jövedelmének ugyanekkora hányadát teszi ki a gázbevétel. Moszkva nagyhatalmi törekvéseit a földgázellátás kontrolljával kívánja érvényesíteni az „akié az energiahordozó, azé a hatalom” elvén. Az állami Gazprom energiaóriás ennek az elvnek megfelelően kíván érdekeltséget szerezni a közép-európai térségben.

Maradnak a műkincsek

Noha kulturális kérdésekről is folyt tárgyalás, vélhetően kínos volta miatt nem érintették a második világháború után a Szovjetunióba hurcolt magyarországi műkincsek kérdését. A Gyurcsány-kormány másfél éve nagy sikerként könyvelte el, hogy visszakerültek hazánkba a sárospataki könyvtár elhurcolt muzeális könyvei: emellett azonban további legalább harmincezerre becsülik a dokumentálhatóan kikerült műkincsek számát. Az orosz törvények szerint ezek azóta orosz tulajdonba kerültek. Visszaszerzésükhöz nemzetközi perre lenne szükség, ilyet azonban mindeddig egyik kormány sem indított.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!