Hírek

2007.12.18. 17:38

Elfogadták a regisztrált élettársi kapcsolatról szóló törvényt

Elfogadta a kormánypártok támogatásával az Országgyűlés a regisztrált élettársi kapcsolatról szóló törvénytervezetet hétfő este.

BAMA

A 2009. január 1-től hatályba lépő törvény legfontosabb eleme, hogy engedélyezi azonos neműek anyakönyvvezető elé járulását, s szinte a házastársakéhoz hasonló jogokat biztosít nekik. A fő kivétel, hogy gyermeket csak házaspárok fogadhatnak örökbe a jövőben is, így a regisztrált élettársak továbbra sem.

A kapcsolat felbontásához elég lesz, ha a felek közjegyzőhöz fordulnak, aki a közös megegyezés esetén okiratba foglalja a viszony megszűnését. Ha a két személy között vita támad, a felbontás bírósági úton történik. Nem vehetik azonban fel egymás nevét az élettársak, bár a lehetőség továbbra is meglesz a névváltoztatási kérelem benyújtására, de ez hosszabb és költségesebb eljárás, mintha a törvény biztosította volna. Több jogot szereznek az élettársak például hitelfelvételnél, vagy párjuk kórházba kerülése esetén felvilágosítást is kaphatnak partnerük állapotáról, de átvehetik egymás ajánlott küldeményeit is. A bejegyzett élettársi kapcsolat azonos öröklési jogi jogkövetkezményekkel jár, mint egy házasságban, s ugyan olyan hatással bír a vagyonjogi kérdésekben is. Kiskorú azonban a gyámhatóság előzetes engedélyével sem élhet ezzel a lehetőséggel.

Az ezer lakosra jutó házasságkötések száma 1980-ban még 7,5 volt, ami tavalyra 4,4-re csökkent. Napjainkban már minden harmadik új kapcsolat élettársi kapcsolatnak tekinthető, s a hazánkban születő gyermekek nagy része is ilyen viszonyból származik. Az új törvénnyel azonban a bejegyzett élettársi kapcsolatban születettek gyermekeire is ugyanolyan vonatkozó rendelkezések lesznek az irányadóak, mint a házasok csemetéire.

Ezek is érdekelhetik