Hírek

2007.12.07. 17:32

December 20-áig kell feltölteniük az adóalapjukat az evásoknak

Az ünnepek előtti pénzköltésben még egy költség jelentkezhet az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá tartozóknak, ugyanis december 20-ig kell feltölteniük az adóalapjukat. Ez alatt azt kell érteni, hogy be kell fizetni az idei évben várható fizetendő adó, s a már befizetett előleg különbségét legalább kilencven százalékra. Arról azonban nem kell külön nyilatkozniuk, ha jövőre is evázni szeretnének.

Tóth M.

Nemcsak emiatt fontos határidő a december huszadika. Eddig lehet ugyanis új adózóként bejelentkezni az eva hatálya alá, s a kijelentkezésre is december huszadikáig van mód. A bejelentkezési határidő jogvesztő, így az elmulasztás esetén igazolási kérelem előterjesztésének sincs helye – mondták el érdeklődésünkre az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) sajtóosztályán. Az eva választását az erre rendszeresített külön nyomtatványon, az egyéni vállalkozók esetében a 07T103, társas vállalkozásoknál pedig a 07T203 számú lapon kell bejelenteni a székhely szerint illetékes regionális APEH igazgatóságon. Az evából való kijelentkezésnél is ezeket a lapokat kell használni.

Új adózóként az eva hatálya alá az egyéni vállalkozók, a jogi személyek közül a korlátolt felelősségű társaságok, szövetkezetek, lakásszövetkezetek, végrehajtói irodák, ügyvédi irodák, közjegyzői irodák, szabadalmi ügyvivői irodák és erdőbirtokossági társulatok, valamint a jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok, azaz a betéti társaságok és a közkereseti társaságok jelentkezhetnek be. További feltétel, az éves bevétel nem haladhatja meg a 25 millió forintot. Az eva hatálya alá tartozók 2006-ban 143,1 milliárd forint adót fizettek be, a pénzügyi tárca idénre 168,2 milliárd forint egyszerűsített vállalkozói adóval számol.

Ezek is érdekelhetik