Hírek

2007.06.27. 06:00

Átázott a fal a szomszédtól, ki fizeti ezt ki nekem?

Olvasónk társasházban lakik. Egyik szomszédjával közös fala nagy területen átázott, mert odaát a cirkófűtés szerelésekor rosszul csinálták meg a kéménybélést. Ki a hibás?

BAMA

A válasz attól függ, hogy kié a fal. Amennyiben osztatlan közös tulajdon, mint ahogy a levélíró ezt jelezte is, a társasháznak kell intézkednie. A kedves olvasó tehát forduljon a közös képviselőhöz – tanácsolták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A szomszéddal is természetesen együtt kell működni, hiszen neki ugyancsak be kell engednie majd a munkásokat, hogy a falat a másik oldalon szintén rendbehozzák.

A jelek arra utalnak, hogy a vállalkozó végezte rosszul a dolgát, különben a falnak kutya baja sem volna. Neki jótállást, illetve szavatosságot kell vállalnia, tehát nem távozhat, mint aki jól végezte dolgát. A kivitelező hibáját a kivitelezőnek kell helyrehoznia. Az is igaz, hogy törvény szerint a társasház állja a költségeket – már ha a fal valóban az ő tulajdona. Amennyiben mégis kiderülne, hogy a kedves olvasóé, illetve szomszédjáé, akkor a károkozó szomszéd felelősségbiztosítása a fedezet. Vagy ha nincs neki ilyen, más módon kell kompenzálnia a mellette lakót.

Az nem megoldás, amit a kedves olvasó kifundált. Neki az az ötlete támadt, hogy saját pénzén megcsináltatja a falat, és addig nem fizeti a társasházi közös költséget, amíg az összeget „le nem lakta”. Ez azért nem járható út, mert a két dolog, a fal hibája más lapra tartozik, mint a közös költség fizetési kötelezettsége. Vagyis ha bármilyen okból önkényesen nem fizetjük a közös költséget, a társasház ezért minket jogi következmények elé állíthat. Bíróságra adhatja az ügyet, és követelését akár végrehajtó útján is érvényesítheti.

Ezek is érdekelhetik