Hírek

2007.04.18. 06:49

Világjáró Szabó Győző

Az utazó színészek közé tartozik. Nem is olyan régen még Ghánával ismerkedett Szabó Győző, nemrég Hongkongban járt. Amióta azonban hazatért, Amerikáról álmodozik.

Csontos Tibor

– Miért éppen Hongkong?

– Mert fantasztikus kavalkád az egész; keverednek az építészeti stílusok, a nációk. A piros taxik és az emeletes buszok azért még emlékeztetnek az angol korszakra, de Hongkongot az impozáns felhőkarcolói és az éjszakai fények igazi metropolisszá teszik. Többórás hajóutazáson is részt vettem.

– Merre hagyta elringatni magát a hullámokon?

–  Megnéztük a jellegzetes kúphegyeket Guilinben, amelynek minden egyes darabja külön nevet kapott. Fantasztikus az a nyugalom és kiegyensúlyozottság, ami ebből a vidékből és az ott lakó emberekből árad. Nyoma sincs a modern technikának, mindent kézzel készítenek. Aprólékos műgonddal készül a legapróbb dísztárgy is, csodákat alkotnak.

– Gondolom, a helyi konyhaművészet sem hagyta hidegen.

– Megkóstoltam, hogy milyen az igazi, hamisítatlan kínai kígyópálinka. Hát, inkább egy likőrszerű valamire emlékeztetett, bár ez előkelő túlzás. Esznek szárított gekkót, gyíkot, ami ott a gyerekek kedvenc csemegéje. Azt azért bevallom, hogy a gyomrom örvendezett a hazafelé tartó légiúton a hagyományos csirkesült után.

– Igaz, hogy hazaérkezéskor a repülőtérről egyenesen Székesfehérvárra utazott?

– Shakespeare III. Richard című darabját próbálom Fehérváron, a darabban Buckingham herceg szerepét játszom. Csak épp azt felejtettem el, hogy nincs hol éjszakáznom. Az interneten találtam szállodát, ahol a kínai szobájukat ajánlották. Azt hittem viccelnek vagy hallották valahonnan, hogy most érkeztem Hongkongból. Holtfáradtam dőltem az ágyba, azt sem tudtam, hol vagyok. Másnap reggel felébredtem a tökéletes kínai stílusban berendezett szobában, és azonnal kitört rajtam a pánik: biztos voltam benne, hogy még Kínában vagyok, elaludtam és lekéstem a gépet. Mára megnyugodtam. És az is feldob, hogy lesz folytatása a Valami Amerikának. Ha minden a tervek szerint halad, jövő karácsonykor mutatják majd be a mozik. 

1989-ben diplomázott a Képző- és Iparművészeti Főiskolán.

A Hold Színházban kezdte színészként. 1995 óta a budapesti Katona József Színház tagja.

Fontosabb filmjei: Rosszfiúk (1999), Balra a Nap nyugszik (2000), Valami Amerika (2001), Magyar vándor (2004).

Díj: Puck-díj (1997) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!