Hírek

2007.04.17. 16:55

Savanykásan édes élet: egymilliárd forintos áfacsalás cukoreladásból

É. S.

Több mint egymilliárd forintnyi áfát csaltak el kristálycukor-értékesítők – közölte tegnap a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP). Az ügyben különösen nagy értékre elkövetett adócsalás és nagy kárt okozva elkövetett csalás bűntett gyanúja miatt indítottak nyomozást. A vámhatóság információi szerint egy győri vállalkozás szlovák cégeknek értékesített áfamentesen 2005-ben és 2006-ban kristálycukrot. A vevők később a cukrot magyarországi társaságoknak adták el. A cukrot visszavásárló magyar cégek viszont nem adtak be adóbevallást, és nem fizették be az áfát.

Bencze József, a VPOP rendészeti főigazgatója közölte, hogy a győri cég Szerbia és Horvátország felől importált nagy mennyiségű kristálycukrot. A szabályok szerint ha egy másik uniós országban kívánják a terméket forgalomba hozni, akkor a vámfizetési kötelezettség a vámkezelés helye szerint történik, az import-áfát viszont abban az országban kell fizetni, ahol a terméket kereskedelmi forgalomba hozzák. A győri cég négy szlovák cégnek értékesítette papíron a kristálycukrot, amely ugyancsak papíron visszaadta azt a 13 fiktív magyar cégnek. Az érintett szlovák cégek semmiféle ügyletben nem vettek részt, a nevükkel csak visszaéltek.

Az ügyben eddig nyolc személyt gyanúsítottak meg, közülük hetet előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság. További három személy – két magyar és egy olasz állampolgár – ellen körözést adtak ki. Az eddig meggyanúsítottak között szerepel a győri cég vezetője és a visszavásárló cégek több vezetője is.

Az egyébként jó minőségű cukor még most is forgalomban lehet Meridián 2000 Kft. felirattal, egy kilogrammos kiszerelésben. A vámosok az államot ért kár megtérítésének reményében mintegy 10 millió forint készpénzt, egy nagy értékű autót, két nagy értékű lakóingatlant, 870 tonna cukrot és 21,5 tonna kakaóport foglaltak le, összesen 300 millió forint értékben. Emellett tíz bankszámlát is zároltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!