Hírek

2007.04.19. 18:04

Nemzetbiztonsági szál a csempészügyben

Újabb gyanúsítottja van az Egymásért Egy-Másért Alapítványhoz kapcsolódó csempészési ügynek

BAMA

Újabb gyanúsítottja van az Egymásért Egy-Másért Alapítványhoz kapcsolódó csempészési ügynek – mondta tegnap Bencze József, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának rendészeti főigazgatója. Ezzel együtt már hétre nőtt a gyanúsítottak száma – a vámosok szerint a civil szervezethez és több budapesti vállalkozáshoz köthető elkövetői kör 8500 tonna élelmiszert hozott be az országba, ám az áru után– az alapítványnak érkező adományok adó- és vámmentességére hivatkozva – nem fizettek meg 1,22 milliárd forintnyi vámot és áfát. A Távol-Keletről származó élelmiszert aztán belföldön értékesítették.

Az alapítvány elnökét, Földesi-Szabó László volt rendőrtisztet – aki a szervezett bűnözés elleni osztály alezredeseként szerelt le – szintén gyanúsítják, előzetes letartóztatásba is helyezték. Az esetnek nem csak ez az egyetlen rendvédelmi szála: a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egyik osztályvezetője, Gyarmati György az alapítvány kurátora, csakúgy, mint az NBH volt jogásza, Simon Ibolya.

Ez utóbbi kategorikusan tagadta, hogy az alapítványnak bármilyen bűncselekményhez köze lenne. Ám nem csupán ez lehet kínos: a kiemelten közhasznú szervezet alkalmazottja Szilvásy Péter grafológus, Szilvásy György titkosszolgálatokért felelős kancelláriaminiszter testvére is. Az NBH igazgatója, Galambos Lajos szintén kapcsolatot ápol a szervezettel: részt vett az alapítvány tavaly szilveszteri fogadásán – igaz, hangsúlyozottan magánemberként.

A gyanúsítottak – vámosok, az alapítvány elnöke és a szervezet kiemelt támogatójának számító HERBA kereskedelmi cég munkatársai – ügyvédei vitatják, hogy bűncselekmény történt volna.

A vonatkozó uniós szabályozás szerint akkor áfa- és vámmentes egy áru, ha azt ingyen hozták be az országba és a rászorulók között ingyen osztják szét. Minden más esetben az áru után áfát kell fizetni, továbbá értékesítés esetén a vámot is le kell róni. A vámosok úgy vélik, úgy került az alapítványnak átadott élelmiszer az értékesítő cégen keresztül forgalomba, hogy a fentieket nem tették meg a gyanúsítottak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!