Hírek

2007.04.16. 05:42

Abebe, a funky kisvirága

Abebe Dániel a Bac II. Black énekese, akit szívesen látnak a színpadokon és a szinkronstúdiókban is. Rajongói csak bebének hívják.

Csontos Tibor

- Együttese, a Back II. Black már tíz éves. Azt mondják, mégsem ott tartanak, ahol kellene.

- Magyarországon vagyunk, sok oka van ennek. A kereskedelmi rádiók nem szeretik a funkyt, márpedig ez a mi zenénk. Másrészt sok pénz kell ahhoz, hogy valamit a koncertszínpadra álmodjunk.

- Ezzel együtt gondolta volna, hogy ennyi időt megér a zenekarral?

- Még azelőtt kedveltem az együttest, sejtettem, hogy hosszúéletű lesz, nem véletlenül mondtam igent, amikor felkértek, hogy legyek az énekesük. A Back II. Blacknek olyan aurája van, amely nem engedi, hogy csak „egynyári” zenekar legyen.

- Abebe Dánielként született, édesapja etióp. Mit jelent az Abebe név?

- Kisvirágot. Egyébként a környezetemben mindenki csak Bebeként emleget.

- Mikor szólították utoljára Daninak?

- Néha megtörténik, édesanyám is így hív.

- Járt már valaha Etiópiában?

- Még nem, de hiába is készülnék, az ottani politikai helyzet és a folyamatos helyi háborúk miatt nem is mernék elutazni.

Abebe Dániel 1976. július 24-én született Szentesen. A Kodolányi János Főiskolán végzett idegenforgalmi szakon, tizenöt évig szülővárosában vízilabdázott, de mindig a zene érdekelte. Tagja volt a Picasso Branchnak, 2000-től a Back II. Black énekese. A Robotok és a Csodacsibe című rajzfilmekhez adta a hangját.

- Talán ideje sem lenne, hiszen a színházi rendezők is felfedezték maguknak.

- Szolnokra Szikora János hívott az Alul semmi című musicalbe. Esélyt adott arra, hogy egy színpadi műben is kipróbálhassam magam a három perces dalok után. Örültem, mert szeretem, ha hívnak, bár nem tartom magam színésznek, s castingokra sem járok. Tordy Géza mégis megtisztelt, hogy egy néger matróz szerepét adta nekem az általa rendezett darabban. Prózai szerep, kis alakítás, de kedvelem.

- Nem panaszkodhat a sokoldalúságra sem, hiszen lassan már nincs amerikai rajzfilm szinkron Bebe nélkül.

- Fogalmam sincs, miért ragaszkodnak hozzám a Walt Disney-produkciók szinkronrendezői, talán mert könnyű velem dolgozni. Úgy gondolom, talán mert nincsenek allürjeim. Büszke is vagyok e szerepekre, hiszen a szinkronok hangjait rendszeresen kiküldik elfogadásra Amerikába, a az én különböző figurákhoz rendelt hangommal nem volt gondjuk. Valamennyi szereplőnek ugyanannyi dalrészletet kellett felénekelni, és ezekből válogatják ki azokat, akik szinkronizálhatnak.

- Persze, hálás lehet az Egy szoknya, egy nadrág című filmnek is, melynek betétdalát Oroszlán Szonjával énekelte. Hízelgett a hiúságának ez a felkérés?

- Szerencsés találkozás volt, jól sikerült a főcímzene is. Sajnos, az április huszadikai születésnapi koncertünkön Szonja színházi elfoglaltsága miatt nem lehet ott.

- Egy zenekari ismertetőben azt olvastam, hogy az együttes tagjai „funky kandúrok”. Én most egy funky kandúrral beszélgettem?

- Erről talán a lányokat kellene megkérdezni...

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!