Hírek

2007.01.26. 17:18

Átfogó tálib támadástól tartanak a NATO-katonák

BAMA

Átfogó tálib támadástól tartanak, ezért még több katonát és pénzt küldenek Afganisztánba a NATO-tagországok. Erről a pénteken, Brüsszelben egyeztettek a szövetség külügy és védelmi miniszterei. Az Európai Unió azonban 600 millió eurót, az Egyesült Államok pedig 10,6 milliárd dollárnyi támogatást készül küldeni. Washington ezen kívül valószínűleg erősítéseket is küld Afganisztánba.

Hazánk azonban sem többlettámogatást, sem több katonát nem küld az ázsiai országba, hiszen így is 180 magyar szolgál az északi Baglán tartományban, ahol egy Tartományi Újjáépítő Csoport (PRT) vezetését látják el.

Pénteken váratlanul az ázsiai ország egy legveszélyesebb városába, kandahárba látogatott Robert Fico szlovák miniszterelnök. A politikus azzal indokolta látogatását, hogy „felméri a tartományban uralkodó állapotokat, mielőtt engedélyezné a jelenleg Kabulban szolgáló 87 szlovák katona áthelyezését Kandahárba. Az erről szóló hivatalos felkérés még decemberben érkezett a NATO-parancsnokságától és komoly ellenállásba ütközött, mivel a déli kandahár tartományban mindennaposak a súlyos harcok a tálib gerillák és a NATO erők között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!