Hírek

2007.01.15. 06:57

Aki erdőt ültetett földjére, éveken át kapja hozzá a pénzt

A mezőgazdasági túltermelés csökkentése mellett az erdő értékes megújuló energiát is ad

BAMA

A társadalmi-gazdasági feszültségek enyhítésének egyik lehetséges módja a gyenge termőképességű területek mezőgazdasági termelésből való kivonása és erdősítése. E gondolat gyakorlati megvalósítására született a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (NVT) mezőgazdasági területek erdősítésének támogatási rendszere.

Tekintettel arra, hogy az erdészeti szakhatósági feladatokat az Állami Erdészeti Szolgálat (ÁESZ) látja el az egész ország területén, ezt a feladatot az MVH a szolgálathoz delegálta.

A gyakorló gazdálkodók többsége tudta, hogy mire vonatkozott a szóban forgó támogatási lehetőség. Az erdőtelepítéssel kapcsolatban a legtöbben a környezetükből szereztek információkat. A döntés általában egy gazdaságossági számítás eredményeként született meg. Ha például gabonából olyan termésátlagot kaptak, ami kifizetődő, akkor nem erdősítették a kérdéses területet.

A támogatási rendszer ezzel együtt nem zárt ki semmilyen minőségű termőföldet. A szakemberek eddigi tapasztalata szerint elsősorban idősebb földtulajdonosok választották ezt a megoldást. Viszonylag jó minőségű földjüket is beerdősítik, mert már nem tudják vállalni a mezőgazdasági termeléssel járó többletmunkákat. Elvégeztették a vállalkozóval az erdősítést, és a következő másfél– két évtizedben kapják a jövedelempótló támogatást.

A támogatással elérhető öszszeg ama felmérés alapján alakult ki, amelyet 2003-ban az Állami Erdészeti Szolgálat végzett, melynek során felmérte a csemeteárakat, a vállalkozói díjakat, és mindezt figyelembe véve kalkulálták a költségeket. Ezek a normatív támogatások az ország különböző területeit, a különböző terepviszonyokat és fafajokat egyaránt tükrözik. Az unióban szigorú szabályozás vonatkozik arra, hogy a túlkompenzációt el kell kerülni. A kifizetett támogatás tehát nem haladhatta meg a tényleges költségeket.

A támogatás három fő elemből épült fel: az első kivitel – azaz a tulajdonképpeni erdőtelepítés – támogatása, az ápolás támogatása és a jövedelempótló támogatás. Ezeken felüli a kiegészítő támogatás, amely az első kivitelhez kapcsolódik. Ez az erdőtelepítés sikerességét biztosító, különböző műszaki jellegű létesítményekre vonatkozik, például vadkerítés építésére, vadkár elleni egyedi védelemre, padkázásra, bakhátazásra, erdőszegélyre, tűzpászta kialakítására.

A gazdálkodó első évben az első kivitel után járó támogatást és a jövedelempótló támogatást is megkapta. A második évben csak jövedelempótló támogatást kap. A harmadik évben az első három évre eső ápolási támogatást és a jövedelempótló támogatást kapja meg. A negyedik évben csak jövedelempótló támogatást kap. Az ötödik évben a negyedik és az ötödik évre eső ápolási támogatást és a jövedelempótló támogatást kapja meg, a következő évektől már csak jövedelempótló támogatásra jogosult.

Egyre több gazdálkodó vált erdőművelésre

A kifizetési kérelmet minden évben be kell adnia a gazdálkodónak ahhoz, hogy támogatást kaphasson. Tavaly 1722 kérelmet hagytak jóvá, amit több mint 1500 kérelmező nyújtott be. Van olyan ügyfél, aki csaknem 400 hektár erdősítésére kért támogatást, ez várhatóan mintegy 3,2
millió eurót tesz ki. Összesen 17 ezer 817 hektár erdősítésére adtak be támogatási kérelmet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!