Hírek

2006.12.03. 18:42

Kritikát kapott az egészségügyi reform

A Fidesz és a KDNP szerint a kormány a fogyatékosok életét is ellehetetleníti

Bánky Bea

„Önmegsemmisítő pályára lépett” az egészségügy Surján László szerint. Értelmetlennek, szakszerűtlennek és törvénytelennek nevezte a kormány reformját az európai parlamenti képviselő a Nemzeti Fórum tegnapi konferenciáján. Szerinte nem az a kérdés, legfeljebb hány kórházi ágy lehet az intézményekben, hanem az, hogy legalább mennyi.

A Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke ugyanakkor egyetért azokkal az elképzelésekkel, hogy bizonyos betegségeket meghatározott központokban gyógyítsanak, illetve, hogy minden állampolgár – lakóhelyétől függetlenül – azonos színvonalú ellátást kaphasson. Kelemen András (Fidesz) országgyűlési képviselő is éles kritikával illette az egészségügyi reformot, amelyet szerinte „kapkodó erőszakosság, esztelen bürokrácia” jellemez. A politikus szerint a kormány nem teremti meg a vizitdíj bevezetésének és a kórházi struktúra racionalizálásának feltételeit.
A gyógyszerészkamara alelnöke, Hávelné Szatmári Katalin bejelentette: az Alkotmánybírósághoz fordulnak a gyógyszerek patikán kívüli árusítását lehetővé tévő törvény miatt. Az MDF-ből két éve kizárt politikusok alapította Nemzeti Fórum 12 pontban fogalmazta meg egészségüggyel kapcsolatos alapelveit, köztük az egészségügyi intézmények állami kézben tartását és a hálapénz kiváltását versenyképes bérekkel.
A Fidesz és a KDNP szerint a kormány nem csak a betegek, hanem a fogyatékos emberek életét is ellehetetleníti.

Soltész Miklós (KDNP) országgyűlési képviselő szerint ezután csak a legrosszabb minőségű gyógyászati segédeszközöket vásárolhatják meg az emberek. A mozgáskorlátozott, kerekes széket használó Hirt Ferenc, fideszes képviselő közölte: a kormány 1300 gyógyászati terméket kivett a támogatotti körből (az összes harmada) és 12 milliárd forinttal csökkentette a támogatás összegét. Bánky B.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!