Hírek

2006.12.28. 17:37

Drágulnak a gyógyszerek

Ötvenhétmilliárddal szűkül a gyógyszerkassza, ami azt jelenti, ezt a költséget betegeknek kell állniuk január közepétől. Egy átlagos család havonta hatezer forinttal fizethet többet.

Bánky Bea

Az allergiás, keringési betegségben, csontritkulásban szenvedő betegek, illetve azok, akik mozgásszervi elváltozásokra szednek gyógyszereket, hamarosan azzal szembesülhetnek, hogy megszokott orvosságuk ára a jócskán megemelkedett. Az antibiotikumokért is jóval többet kell fizetnünk január második felétől. A betegekre összesen 57 milliárdos többletterhet ró az egészségügyi miniszter rendelete. „A gyógyszerár-támogatási kulcsok január 15-től változnak” – jelentette be tegnap Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. A támogatások csökkentésével Molnár Lajos a menetrendszerűen túlcsorduló gyógyszerkasszát próbálná medrében tartani.

Egy átlagos család most havonta 4500 forintot költ – az orvos által felírt és a biztosító által is támogatott – orvosságokra; két hét múlva viszont akár 6000 forintra, de akár a többszörösére is nőhet a gyógyszertárakban hagyott összeg a Szinapszis Piacelemző Kft. becslése szerint.

Jelenleg a tabletták árát az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) vagy teljes egészében kifizeti a beteg helyett, vagy a 90, 70, 50 százalékát állja a költségeknek. A gyógyszerárakat átszabó új rendelet szerint az eddig 90 százalékos támogatást 85-re, a 70 százalékos 55-re, az 50 százalékost pedig 25 százalékra mérsékelnék.

Ez azt eredményezi, hogy például a keringésre, az egyes pszichiátriai betegségekre és a csontritkulásra ható, eddig 90 százalékos támogatású szerek térítési díja mintegy 50 százalékkal emelkedik. A most 70 százalékos támogatottságú antibiotikumok ára is kifejezetten borsos lesz, hiszen a gyártói ár 30 százaléka helyett 45-öt kell majd saját zsebből fizetnünk.

A szakminiszter – a korábbi 30 nap helyett – mindössze nyolcat ad arra, hogy a gyártók, a patikusok és az orvosok alkalmazkodjanak az árváltozásokhoz. Ha a gyógyszerészek nem végeznek a medicinák átárazásával, a raktárak feltöltésével, az hosszú hetekre ellátási gondokat okozhat. Szakértők szerint képtelenség betartani a szűk határidőket. A következő hetekben az is zavart eredményezhet, hogy jelenleg a receptek 30 napig válthatók be, és nem világos, hogy az átmeneti időszakban az új vagy a régi szabályok érvényesek a már fölírt vények esetében.

Azt már korábban megírtuk, hogy megszűnnek a térítésmentes gyógyszerek, ezután a legolcsóbb készítményekért is 300 forintot kell fizetni. Csak a közgyógyellátottakkal, illetve a külön keretből finanszírozott nagyon súlyos betegekkel „kivételeznek”. Csak ettől az intézkedéstől kétmilliárd forintos, a támogatási kulcsok csökkentésétől pedig legalább 53 milliárd forintos megtakarítást remél a minisztérium.
A rendelet előkészítői korlátoznák az új készítményekhez való hozzáférést is: a gyártó a készítmény piacra dobása után leghamarabb fél év múlva kezdeményezhetné a tb-támogatást, persze csak akkor, ha a szer a gyakorlatban is hatékonynak bizonyul. A gyártók szerint az OEP támogatása nélkül a betegek nem tudják majd használni a hatékonyabb készítményeket.

Késik a szaktárca a végrehajtási rendelettel

Holnap lép hatályba az új gyógyszertörvény, amely elméletileg lehetővé teszi a szabad patikaalapítást. A gyakorlatban azonban még egyetlen patikaalapító sem kapta meg a nyitáshoz szükséges engedélyt, és a gyógyszerek árusításában érdekelt kereskedők is várakozni kényszerülnek.

Ugyanis nem ismertek sem a patikaalapítás részletes feltételei, sem pedig az, milyen orvosságokat lehet majd benzinkutaknál, drogériákban megvenni. Az Egészségügyi Minisztérium még nem hirdette ki a jogszabály végrehajtási rendeleteit, egyenlőre csak az engedélyezett hatóanyagcsoportokat tartalmazó lista ismert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!