Hírek

2006.11.23. 16:19

Mégis elég a személyi a román határon

Január elsejétől a román állampolgárok mégis utazhatnak személyi igazolvánnyal Magyarországra

Cs. E.

Január elsejétől a román állampolgárok mégis utazhatnak személyi igazolvánnyal Magyarországra – közölte Cseke Attila romániai belügyi államtitkár. Az egy nappal korábbi hírek arról szóltak, hogy a múlt heti magyar-román közös kormányülésen megegyezett ugyan a két fél ezen okmányok használatáról, arról nem tud az illetékes bukaresti minisztérium. Legalábbis az bukaresti Új Magyar Szó a tárca sajtószolgálatát idézve azt írta, hogy csakis útlevéllel lehet majd Magyarországra utazni január elseje után is, hiszen a román személyi igazolvány nem felel meg azoknak a biztonsági előírásoknak, amelyeket az Európai Unió megkövetel.

Cseke Attila közleményében hangsúlyozza, hogy a schengeni térségbe valóban csak akkor utazhatnak a román állampolgárok személyivel, ha bevezetik Romániában az új igazolványokat. A jelenlegiekkel azonban Magyarországra be lehet majd lépni – legalábbis amíg hazánk, jövő ősszel vagy 2008 tavaszán nem lép be a belső határellenőrzést megszüntető schengeni rendszerbe. A két ország illetékes hatóságai már megtették az első közigazgatási lépéseket. A közlemény megállapítja, hogy az intézkedésnek költségkímélő vonzata is lesz, hiszen ezentúl azok is el tudnak menni látogatóba, akik eddig anyagi okokból nem váltották ki útlevelüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!