Hírek

2006.11.23. 16:19

Mégis elég a személyi a román határon

Január elsejétől a román állampolgárok mégis utazhatnak személyi igazolvánnyal Magyarországra

Cs. E.

Január elsejétől a román állampolgárok mégis utazhatnak személyi igazolvánnyal Magyarországra – közölte Cseke Attila romániai belügyi államtitkár. Az egy nappal korábbi hírek arról szóltak, hogy a múlt heti magyar-román közös kormányülésen megegyezett ugyan a két fél ezen okmányok használatáról, arról nem tud az illetékes bukaresti minisztérium. Legalábbis az bukaresti Új Magyar Szó a tárca sajtószolgálatát idézve azt írta, hogy csakis útlevéllel lehet majd Magyarországra utazni január elseje után is, hiszen a román személyi igazolvány nem felel meg azoknak a biztonsági előírásoknak, amelyeket az Európai Unió megkövetel.

Cseke Attila közleményében hangsúlyozza, hogy a schengeni térségbe valóban csak akkor utazhatnak a román állampolgárok személyivel, ha bevezetik Romániában az új igazolványokat. A jelenlegiekkel azonban Magyarországra be lehet majd lépni – legalábbis amíg hazánk, jövő ősszel vagy 2008 tavaszán nem lép be a belső határellenőrzést megszüntető schengeni rendszerbe. A két ország illetékes hatóságai már megtették az első közigazgatási lépéseket. A közlemény megállapítja, hogy az intézkedésnek költségkímélő vonzata is lesz, hiszen ezentúl azok is el tudnak menni látogatóba, akik eddig anyagi okokból nem váltották ki útlevelüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!