Hírek

2006.10.27. 18:28

Erős hadsereg kell, olcsón!

Új irányt vesz a magyar hadsereg fejlesztése: növelik a katonák, csökkentik a tárca dolgozóinak számát.

Europress összeállítás

Kevesebben lesznek, mégis többen – ez a Honvédelmi tárca elképzelése a haderőreform 2007 januárjában induló következő lépéséről. „Jelenleg az alakulatoknál 14-15 ezer katona van, az összlétszám pedig harmincezer. Az alakulatoknál a feltöltöttségi szint nyolcvan százalék. A most induló átalakulásnak az a célja, hogy a csapatoknál 18-19 ezerre emelkedjen a katonák létszáma úgy, hogy a hivatalok száma csökken, és így összességében a tárca létszáma is csökken. „Egy egyesített parancsnokságot hozunk létre a jelenlegi hat helyett” – mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter korábban lapunknak adott interjújában.

Az átalakítás első ütemében a tárca mintegy harmadával csökkentette a minisztérium alkalmazottainak létszámát, így több mint százötvenen kerültek utcára. A második ütemben a tárca 30 ezres keretlétszámát 24.500 főre csökkentik. A Honvédelmi Minisztérium ennek keretében többek között lemond a Zrinyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemről, az intézmény átkerül az Oktatási Minisztériumhoz, de civil igazgatás alá kerül a Katonai ügyészség, a Katonai Légügyi Hivatal, a Frekvenciagazdálkodási Hivatal, a Katonai Fogház, és a Védelmi Hivatal is.

A keretlétszámmal egyidőben átszervezik az állomány jellegét is. Jelenleg a vezető-beosztott arány a hadseregben 50-50 százalék. Ezt Szekeres Imre elképzelései szerint 20-80 százalékos aránnyá alakítanák. Ennek keretében feltöltik a jelenleg alacsony feltöltöttségű szintű fegyvernemek személyi állományát. A szárazföldi szervezetek létszáma 10 166 fő lesz, a légierő létszáma 5023 fő. A logisztikai és egyéb más támogató szervezetek létszáma 2510 fő lesz. Mindezek eredményeként az Összhaderőnemi Parancsnokság alárendeltségéhez tartozó szervezetek létszáma mintegy 15 500 főről 17 699 főre növekszik.

A Magyar Honvédség egészét tekintve a haderő átalakítás végrehajtása után 21 700 fős létszámmal teljesíti a feladatokat, amelyből a honvéd vezérkar főnök alárendeltségébe működő, ám a csapatagozathoz tartozó, mintegy 1 700 fős MH Támogató Dandár létszámával együtt 19 400 fő teljesít majd szolgálatot a Magyar Honvédség csapatainál.

A jelenlegi hat parancsnokság helyett egyetlen összevont parancsnokságot építenek ki, amely részben Székesfehérváron, részben Veszprémben üzemel majd. „Ott adottak hozzá a feltételek, jelen van a személyi állomány. Nem kell milliárdokat kidobni csak arra, hogy emberek százai a fővárosba buszozzanak” – közölte Szekeres Imre. Ezzel kapcsolatban a miniszter elmondta: bár Magyarország nem emeli a védelmi költségvetését, az elérhető pénzeket hatékonyabban használja majd fel és folyamatosan legalább ezer embert tart külföldi missziókban. Ebből jelenleg a legnagyobb kontingens a Balkánon állomásozik: mintegy négyszáz fővel, valamint egy 185 fős egység teljesít szolgálatot az agfanisztáni Baglan tartományban is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!