Hírek

2006.09.28. 18:44

Kreatív könyveléssel szépítkezik Görögország

Sajátos módszert választott Görögország arra, hogy szépítse költségvetési adatait az Európai Unió előtt. Mint azt a kormány gazdasági és pénzügyminisztere, Jorgosz Alogoszkufisz közölte: a bruttó nemzeti össztermék (GDP) ezentúl magába foglalja majd a szürke és fekete gazdaságban mozgó összegeket, például prostitúcióból, a pénzmosásból vagy a cigarettacsempészetből származó pénzeket.

Gy. M.

Ez akár negyedével is növelheti a GDP-t, ami segíthet, hogy Athén gond nélkül az elvárt szintre csökkentse államadósságát (60 százalék helyett 108) és költségvetési hiányát (3 százalék helyett tavaly 4,5). Brüsszel egyelőre tanácstalan, annál is inkább, mivel az unió komoly harcot folytat a pénzmosás és a korrupció ellen.

Nem ez az első eset, hogy Athén becsapta az EU-t. Néhány éve, választások után az új, jobboldali kormány buktatta le baloldali elődjét, közölve: az 1998 óta folyamatosan hamis adatokat közölt Brüsszellel annak érdekében, hogy átvehesse az eurót. A botrány közrejátszott abban, hogy az EU vezetése az új tagok, köztük Magyarország pénzügyeit árgus szemmel figyeli.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!