Hírek

2006.09.24. 15:07

A nemzeti kerekasztal lovagjai

Egyik napról a másikra vált országosan ismertté a Kossuth téri tüntetők szűk élcsoportja.

Szakács Árpád

Egyre szervezettebb keretek között folytatódnak a kormány lemondását követelő Kossuth téri megmozdulások Budapesten. Nemzeti Kerekasztal néven szerveződés is alakult, amelynek ügyvivője a demonstráció szervezésében eddig is kulcsszerepet játszó négy személy: Takács András, Molnár Tamás, Toroczkai László és Balog Barna.

Ismertebb közülük Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) elnöke. Ő az utóbbi hetekben komoly médiaszereplővé vált, miután a szlovákiai magyarverések ügyében Pozsonyba utazott, őrizetbe vették, majd kiutasították öt évre. Hasonló fellépései miatt alig van olyan szomszédos ország, ahonnan ne tanácsolták volna ki az elmúlt években. A HVIM alapítója 1978-ban született Szegeden, Tóth László néven. 1996-tól a MIÉP ifjúsági tagozatában politizált, majd szegedi szervezetének vezetője lett. 1999-től a Magyar Rádió Vasárnapi újság című műsorának szerkesztő-riportere, 2002 óta a Magyar Jelen című hetilap Kárpát-medencei főszerkesztője. Hétfőn Toroczkai László tett javaslatot arra a Kossuth téren, hogy egy a követeléseiket tartalmazó petícióval menesszenek küldöttséget az MTV-hez, amit a tízezres tömeg „meg is szavazott”. Azt követően szabadultak el az indulatok, hogy a köztévé elutasította a tüntetők kérését.

Takács András a Szabad Magyarországért Mozgalom elnöke. A szervezet, amely leginkább EU-ellenességéről volt ismert, korábban is hangoztatta, hogy alkotmányozó nemzetgyűlésre van szükség az országban. Takács a 90-es években mint szakszervezeti vezető próbálkozott beleszólni a közéletbe, majd jobbra tolódott, kisgazda- és MIÉP-rendezvényeken tűnt fel.

Molnár Tamás 51 éves, Szegeden született. Az Inconnu művészcsoport alapítója. Az 1980-as évek elejétől tevékeny részt vállalt a magyar demokratikus ellenzék illegális munkájában és szervezésében. A héten lépett ki a Jobbikból, amelynek hosszú időn át az alelnöke volt. A politikai szervezőmunka mellett rendszeres publicisztikai tevékenységet folytat a Magyar Nemzet és a Demokrata című újság hasábjain, több könyv szerzője.

Balog Barna 60 éves, nyomdászként, újságíróként dolgozik. Tagja a Magyarok Világszövetségének, a Trianon Társaságnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!