Hírek

2006.06.14. 07:00

Mi mindenre lehet jó a jó ügyvéd?

Olvasónk a jogi problémájával ódzkodik ügyvédhez fordulni, mondván: az csak elszedi majd tőle a pénzt. Ugyanakkor tanácstalan, hogy mit tegyen az ügyben.

BAMA

A jó ügyvéd megadja a helyes irányt az ügyfél dolgában – szól a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda ars poeticája. Így nem követünk el olyan hibát, amelyet utólag nehéz orvosolni. Ha viszont sajnáljuk a pénzt a szakszerű segítségre, előfordulhat, hogy többet veszítünk a réven, mint amennyit nyerünk a vámon. Azaz nagyobb kárunk keletkezik, mint amekkora az ügyvédi munkadíjjal együtt az eredeti lett volna.

Az ügyvéd a legkülönfélébb ügyekben nyújthat hathatós segítséget. Ezek lehetnek peres és peren kívüli esetek. A jogász képviselhet minket például büntetőeljárásban. Bűncselekményt ugyanis sokkal könnyebb elkövetni, mint gondolnánk. Elég hozzá egy, az otthoni számítógépünkön tárolt nem jogtiszta program, egy rendőrségi ellenőrzés, s máris bajba kerültünk. Vagy felszámoljuk a kft-nket, és valamit elfelejtünk odaadni a felszámolónak. De bárki elé odaugorhatnak az utcán, megtámadhatják, elrabolva értékeit.

Az ügyvédek szakmai tevékenységét szigorú törvény szabályozza. A munka gyakorlásának egyrészt komoly feltételei vannak. Másrészt létezik etikai szabályzat, valamint testületek, amelyek az ügyvédek munkáját felügyelik. Utóbbiak az ügyvédi kamarák. A fővárosban és a megyékben működnek ilyenek. Sőt, van országos kamara is. Ezeknél bejelenthetjük esetleges panaszunkat. Egy ügyvéd sem akarja, hogy kizárják a kamarából.

Ezek is érdekelhetik