Hírek

2006.06.21. 19:16

Maguktól is mennek külföldre a cégek

Nem kell küldeni a magyar cégeket külföldre, maguktól is mennek. Nemcsak az esetleg kedvezőbb adózás, hanem a vonzó piaci lehetőségek is egyre több hazai nagyvállalatot ösztönöznek arra, hogy külföldön ruházzanak be.

B. K.

A környező országokban befektetett magyar tőke összege elérte a hatmilliárd eurót, ami óvatos becslések szerint megduplázódhat az elkövetkező néhány esztendőben. Évente nagyjából egymilliárd eurós a növekedés. A magyar cégek külföldi tőkebefektetéseinek a 80-85 százaléka a környező országokban található. A legnagyobb a magyar jelenlét Szlovákiában, ahol eddig 1,56 milliárd euró értékben szereztek piacot a hazai társaságok – derül ki Inotai András, a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézete vezetőjének tanulmányából.

Romániába és Horvátországba egymilliárd euró magyar tőke áramlott, de egyre vonzóbb célpont Bulgária és Macedónia is. A magyar cégek célországaiban még nem zárult le a privatizáció, ezért könnyebb kelet és dél felé terjeszkedni. A legjelentősebb szerepet Macedóniában játsszák a magyar cégek, a Magyar Telekom révén az ország külföldi tőkebefektetéseinek egyharmada magyar cégekhez kapcsolódik. Szlovákiában ez az arány eléri a tíz százalékot, a többi környező országban pedig 5-7 százalék körül van. Ezek a jelentős beruházások elsősorban piacszerzési céllal valósultak meg, de jelentősen javítják a magyar export lehetőségét is.

Az OTP és a Mol jár az élen a külföldi vásárlásokban. Csak az OTP Bank mintegy 1,3 milliárd euró értékben vásárolt külföldi piacokat az elmúlt öt évben. Ezek közül a legnagyobb a Raiffeisen ukrán leányvállalata, amelyért 650 millió eurót fizetett a magyar bank. Emellett a cég jelen van a szlovák, a bolgár, a román, a horvát és a szerb piacokon. A Mol eddigi legnagyobb befektetése Szlovákiához kötődik: 2000-ben szerzett tulajdont a Slovnaftban 300 millió euróért, majd 2003-ban további 350 millióért 70 százalékra növelte ezt a részesedését. Ugyanabban az évben mintegy 430 millió euróért 25 százalékos tulajdonrészt szerzett a horvát INA olajtársaságban.

Ezek is érdekelhetik