Hírek

2006.05.14. 15:55

II. János Pál pápára emlékeztek

Huszonöt évvel ezelőtt lőtt rá II.János Pál pápára a török Ali Agca, aki most is börtönben van. Az évfordulón a római Szent Péter téren emléktáblát helyeztek el és az olasz sajtóban közölték a merénylő feljegyzéseit.

Cs. E.

Utóbbiakból kiderül: Ali Agca eredetileg nem 1981. május 13-án tervezte a merényletet, hanem négy nappal később, 17-én akarta megölni a pápát a Szent Péter Bazilika loggiáján, vagy még később május 20-án. A terrorista ugyanis nem volt biztos abban, hogy 13-án a pápa megközelíthető lesz a téren. Agca törökül, kézzel írt egy vonalas papírra. „Este telefonálni Bécsbe, hogyan lehet a leggyorsabban elhagyni a Szent Péter teret, 9-kor van a szállodában a reggeli” - jegyzett fel mindent. A sorokra 25 évvel ezelőtt találtak rá Agca római hotelszobájában, és az ügyészség számára akkor egyértelmű volt, hogy a terrorista hosszú ideje készült a merényletre. Rómában mintegy húszezren emlékeztek meg a néhai II. János Pál pápa ellen elkövetett merénylet 25. évfordulójáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!