Hírek

2006.01.17. 00:00

Meghalt a májbeteg lány

Tüdőelégtelenség okozta Rebeka halálát. A négyéves kislány agyi károsodást is szenvedett.

Éber Sándor–Izing Antal

Hétfőn késő délután meghalt Rebeka, a közelmúltban két májátültetésen is átesett négyéves kislány – jelentették be a hírt tegnap este a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján. A kislányon a múlt héten végezte el az első magyarországi élődonoros májátültetést Járay Jenő professzor. Rebeka édesapja bal májlebenyét kapta meg. A műtét után azonban a gyermek állapota folyamatosan rosszabbodott, ezért új májátültetésre volt szükség. Vasárnap sikerült új májat szerezni Ausztriából, a donor egy 44 éves agyhalott nő volt.
Az operáció után a kislányt az intenzív osztályra vitték. A beültetett máj működött, tegnap reggel a gyermek állapota stabil volt, keringése jónak látszott, és a szívműködése is normális volt. Idegrenszeri tünetei nem változtak a vasárnapi állapothoz képest, a veséje viszont nem működött. A koponya-CT és EEG-vizsgálatok után kiderült, hogy a kislány agyi károsodást szenvedett a májelégtelenség miatt. A hétfőn délben fellépő tüdőelégtelenséget már nem bírta legyőzni Rebeka szervezete, tüdeje bevérzett, így a kislány a klinikán elhunyt. „Nem tudtuk megmenteni” – közölte Járay Jenő.
Hiába volt tavaly rekordszámú szervátültetés, a szervhiány még mindig jelentős Magyarországon, jelenleg is 1100-1200 ember vár transzplantációra. 2005-ben 283 donorjelentést kapott a kórházaktól a szervátültetéseket koordináló Hungarotransplant Kht., s közülük 181 agyhalott embert találtak alkalmasnak arra, hogy szerveiket átadják, összesen 418 betegnek – jelentette ki Mihály Sándor, a társaság koordinációs központjának vezetője.
Magyarország nincs kapcsolatban egyetlen nemzetközi szervközponttal sem, külön megállapodással tavaly 3 szervet adtunk külföldre, hozzánk azonban egy sem érkezett. Az idén a négy éves májbeteg Rebeka volt az első, akinél nemzetközi segítséggel tudták elvégezni az átültetést.
„Felülvizsgálják a hazai szervátültetéseket szervező Hungarotransplant Kht. Eurotransplanthoz, az egyik nemzetközi szervcsere-társasághoz való csatlakozásának feltételeit” – mondta lapunknak Kapócs Gábor, az Egészségügyi Minisztérium helyettes államtitkára. A csatlakozás újragondolása nincs összefüggésben az első, magyar élődonoros májátültetéssel – hangsúlyozta az államtitkár.
Három és fél éve vár aláírásra egy kérvény, amely alapján a Hungarotransplant Kht. csatlakozhatna az Eurotransplanthoz. Az európai szervcsererendszerhez való csatlakozás után Székely György, a Szervátültetettek Szövetségének elnöke szerint a használható szervre váró magyar betegek nem szívességből, hanem automatikusan kerülhetnének fel a nemzetközi sürgősségi listáira. Az egészségügyi vezetésnek jelenleg azt kell mérlegelnie – derült ki Kapócs Gábor államtitkár szavaiból –, hogy az Eurotransplant nem tömörít minden európai országot és a tagdíj több tízezer euróra rúg. 

Minden agyhalottat jelentenek a központnak

A májtranszplantációk száma az utóbbi években folyamatosan nő, Magyarországon ez a legdinamikusabban fejlődő szervbeültetési program. A tavalyi esztendőben összesen negyvenhárom beültetést végeztek el, idén ötven-hatvan beültetést is elképzelhető. A kórházaknak minden egyes agyhalott esetében telefonon kell jelenteniük a Hungarotransplant Kht. Országos Koordinációs Központjának, hogy felmerül a szervkivétel lehetősége.

A központ egy kétoldalas donorjelentést kér, amely alapján értékeli, mely szervek kivételéről lehet szó, és ez alapján értesíti az illetékes transzplantációs központot. Innentől a központ koordinátora szervezi össze a kivételt és az átültetést.

Minden szervkivétel esetén előzetesen tájékozódni kell arról, a halott nem tiltotta-e meg korábban szerveinek felhasználását. Egy több szervet

érintő átültetésnél legalább nyolcvan, de inkább százhúsz ember összehangolt munkájára van szükség ahhoz, hogy minden a megfelelő módon történjen.

A központ egy kétoldalas donorjelentést kér, amely alapján értékeli, mely szervek kivételéről lehet szó, és ez alapján értesíti az illetékes transzplantációs központot. Innentől a központ koordinátora szervezi össze a kivételt és az átültetést.

Minden szervkivétel esetén előzetesen tájékozódni kell arról, a halott nem tiltotta-e meg korábban szerveinek felhasználását. Egy több szervet

érintő átültetésnél legalább nyolcvan, de inkább százhúsz ember összehangolt munkájára van szükség ahhoz, hogy minden a megfelelő módon történjen. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!