Hírek

2006.01.03. 07:00

Kölcsönt csak kölcsönszerződéssel!

Olvasónk háromezer eurót utalt át külföldre egy családnak. Szóban megegyeztek, hogy kölcsönbe, ám a család utólag azt állítja: ajándékba kapták a pénzt. Van-e megoldás?

BAMA

Amikor pénzt, pláne nagy összeget adunk kölcsön, kössünk kölcsönszerződést – tanácsolták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Vagyis írásban rögzítsük a kölcsön tényét. A dokumentum tartalmazza a kölcsönt adó és kölcsönbe vevő nevét és adatait, valamint a kérdéses összeget és a határidőt. A kölcsönt adó kamatot is felszámolhat, természetesen csak egy bizonyos határig. Uzsorakamatot nem kérhet, azaz nem használhatja ki a másik ember szorult helyzetét.

A kölcsönt adónak célszerű fedezetet is kérnie. A felek közösen megállapodhatnak, hogy az mi legyen. De a kölcsönt adó meg is jelölheti a számára elfogadható biztosítékot. Ez lehet egy kezes – ilyenkor az ő neve, adatai és aláírása is szerepeljen a szerződésben. Ha az adós nem fizet, a kezes felel. De kérhet a kölcsönt adó zálogjogot ingatlanra vagy értékesebb ingóságra is. Ezt bejegyeztetheti, ha a másik a határidő leteltével nem adja vissza a pénzt. A késedelmi kamat és a kötbér szintén lehetséges biztosíték, illetve fedezet.

Ha nincs írásbeli szerződés, és az adós nem fizet, bírósághoz fordulhatunk. Jogalap nélküli gazdagodás mögöttes jogcímmel perelhetjük be adósunkat. Amennyiben a másik fél azt mondja, hogy a pénzt ajándékba kapta tőlünk, állítását bizonyítania kell. Nekünk pedig azt kell igazolnunk, hogy kölcsönt adtunk neki. Mindezt a bíró fogja mérlegelni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!