Hírek

2005.12.19. 07:44

Parkolási trükközők veszte

A rendőrség múlt heti akciójában a rendszám nélkül közlekedőket is megpróbálta kiszűrni. Az azonosító nélkül parkoló kocsik tulajdonosait azonban nehéz megfogni.

Nagy Eszter Dóra

Egyre többen próbálják megúszni úgy a parkolási díjat, illetve a büntetést, hogy leszerelik kocsijukról a rendszámtáblát. A rendőrségtől megtudtuk: attól még, hogy a jármű rendszámtábla nélkül áll, nem feltörhető, a rendőrök gyakorlatilag tehetetlenek ezekben az esetekben. Tóth József, a Magyar Parkolási Szövetség elnöke azonban nem így látja. Az új típusú rendszámtáblákhoz kötelező matrica tartalmazza a rendszámot, és sok autónak az ablaküvegébe is belevésik ezt.

Így a parkolóőr máris büntetni tud. Tóth szerint nem jellemzőek az ilyen esetek, de kollégáitól már ő is hallott egy-két trükköt. Például volt olyan autótulajdonos, aki a rendszámtábláján az F betűt szigetelőszalaggal módosította E betűre. Ezekben az esetekben a parkolóőr azonnal feljelentést tesz, hisz ez már az egyedi azonosítójel meghamisításának számít.

Tóth szerint a fő probléma azokkal van, akik rendszeresen ugyanott parkolnak. Azok, akik csak egy-két órát töltenek fizető parkolóhelyen, kifizetik a díjat. Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy kevés ilyen eset fordul elő. Szerinte a fővárosban például az autósok kilencven százaléka szabályosan parkol.

Gégéy István, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának munkatársa lapunknak úgy fogalmazott: a rendőrségnek az a tapasztalata, hogy sokan szándékosan és tudatosan közlekednek rendszám nélkül. Így akarják elkerülni, hogy például az autópálya-matricát vagy a gyorshajtás büntetését ne kelljen kifizetniük. A rendőrség ezért javasolta a Belügyminisztériumnak, hogy a rendszámtábla nélküli közlekedés önálló szabálysértés legyen. Gégény lapunknak azt mondta: úgy tudja, a tervek szerint ez a szabálysértés várhatóan már jövőre akár hatvanezer forintig terjedő bírsággal is sújtható lesz.

Ezek is érdekelhetik