Hírek

2005.12.22. 00:00

Ötösbe kapcsolt parlament

A parlamentben idén elvileg 764 órát töltöttek el munkával a képviselők, több mint háromezerszer szavaztak, és több mint 5500-szor szólaltak fel.

Éber Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="148"] Áder János Fidesz-frakcióvezető napirend előtt jeleskedik
[/caption]„A rendszerváltás óta a legdinamikusabb évét zárta a 2005-ben ötödik sebességbe kapcsoló parlament” – jelentette ki tegnap Szili Katalin. Az Országgyűlés elnöke többek között ezt azzal indokolta, hogy 15 év alatt az idén fogadták el a legtöbb törvényt, összesen 201-et. Az előző kormányzati ciklushoz képest a napirend előtti felszólalások 21, az ülésidő 10 százalékkal növekedett, 18 százalékkal több törvényt és 26 százalékkal több határozatot fogadtak el. Szili Katalin kiemelte, hogy 2002 óta 27 parlamenti vitát rendeztek az Országgyűlésben, ami kétszer több, mint az előző ciklusban.
Idén a képviselők 34 ülésen, 85 ülésnapon 3105 alkalommal szavaztak december 11-ig. A plenáris ülések összideje 764 óra volt. 2005-ben 73 új törvényt, 125 törvénymódosítást, 97 országgyűlési határozatot és 1 politikai nyilatkozatot fogadtak el
a parlamentben. A honatyák 1941 interpellációt mondtak el,
5508-szor szólaltak fel napirendi pontokhoz, és további 738 alkalommal napirenden kívül.
Az Országgyűlés elnöke szerint az „ötödik sebességbe kapcsolás” idén annak volt köszönhető, hogy ez volt az első teljes éve az országnak az Európai Unióban, s jelentős jogharmonizációs lépésekre volt szükség. Szili Katalin azt is megemlítette, hogy a dinamizmusban közrejátszott a kormányfőváltás, valamint a száz lépés programja is.
A házelnök ugyanakkor kijelentette: elégedetlen a képviselők hangnemével. Szili Katalin reméli, hogy a kampányidőszak hátralévő időszaka emelkedettebb stílusú lesz.
Januárban az Országgyűlés elnöke négypárti egyeztetést kezdeményez, hogy a parlament megszüntesse a mulasztásos alkotmánysértéseket. Az Alkotmánybíróság ugyanis ebben a kormányzati ciklusban 18 hiányosságra hívta fel a figyelmet. Változatlanul nincsenek meg a frakcióalapítás szabályai, s a kisebbségeknek sem rendezett a parlamenti képviselete.
Január 30-án rendkívüli üléssel kezdődik a tavaszi ülésszak, a programot a választások időpontjának figyelembevételével alakítják ki. A kormány 28 törvény benyújtását tervezi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!