Hírek

2005.11.22. 00:00

Idén 24-én kinyitnak a boltok, jövőre nem biztos

T. M.

Idén december 24-én 14 óráig lesznek nyitva az üzletek, ebben már megegyeztek a szakszervezetek és a munkaadók – mondta el kérdésünkre Dr. Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. Az azonban még nem dőlt el, hogy a jövő évtől milyen szabályok vonatkoznak az ünnepi nyitva tartásokra. Ugyanis várhatóan a jövő héten szavazzák meg a honatyák a kereskedelmi törvény új paragrafusait. A kormány eredeti elképzeléséhez közel 90 módosítás érkezett. A zárószavazás december 5-én lesz, majd az ezt követő hatodik hónapban lép életbe az új szabályozás.
Ami a jövő évi karácsonyt illeti, a kormány javaslata szerint az üzletek 14 óráig tarthatnak nyitva. Egy fideszes módosításban azonban az áll, hogy december 24. is munkaszüneti nap legyen. (A vendéglők, a szálláshelyek, a virág- és édességüzletek, a benzinkutak természetesen továbbra is kinyithatnának.) Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint nem lehet a boltokat három napon át, december 24 és 26 között zárva tartani.
A beszerzési ár alatti értékesítés nem szerepel a törvénytervezetben, de számos kormánypárti képviselő nyújtott be módosító javaslatot ezzel kapcsolatban.
A beszerzési ár alatti értékesítés a kisvállalatok számára hátrányos, de a vásárlóknak előnyös. Hiszen így a vevők olcsóbban kapják meg a terméket, mint ahogy azt az áruház megvette. Egyes módosító javaslatokban a beszerzési ár teljes tilalmát szeretnék.

Ezek is érdekelhetik