Hírek

2005.11.22. 00:00

Egyházak támogatása: Kuncze magyarázkodik?

Tibay Gábor

Pártja álláspontját tisztázandó huszonöt egyháznak küldött nyílt levelet Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke. Mint írja: „az elmúlt napokban számos félreértés, téves értelmezés látott napvilágot” a szabad demokraták egyház-finanszírozással kapcsolatos elképzeléseiről. Javaslatuk szerint az egyházak hitéleti tevékenységét ne valamennyi adófizető, hanem a hívek erre a célra elkülönített adójából finanszírozzák. Mindez az egyházak függetlenségét szavatolja.
Korábban a katolikus egyház keresztény- és katolikusellenesnek nevezte a Gusztos Péter ügyvivő által a múlt héten ismertetett elképzeléseket. A kijelentések nem csak a legnagyobb hazai egyház érzékenységét sértették. A korábban az SZDSZ-szel szimpatizáló, mára azonban már eltávolodó Hit Gyülekezete is „károsnak és elfogadhatatlannak” nevezte a liberális álláspontot.
A történelmi keresztény egyházak képviselőihez hasonlóan Veres András püspök, a Katolikus Püspöki Konferencia titkára sem kívánta kommentálni a pártelnök levelét. Mondván, nem kíván egy esetleges politikai provokáció részese lenni. 

Ezek is érdekelhetik