Hírek

2005.10.14. 00:00

Készül az elektronikus számla a papír helyett

Elektronikus számlák váltják fel a hagyományos papír számlatömböket. Az új módszer előnye, hogy időt és pénzt takarít meg. Egyrész megszünnek a papírhegyek, másrészt felgyorsul a vállalatok közötti kommunikáció. Egy számla előállítása, nyomtatása és postázása a mostani száz forint harmadába kerül majd.

T. M.

Jövő év januárjától öt nagy cég kezdi meg az újfajta számla használatát. Ennek két előfeltétele volt. Egyrészt megszületett az a rendelet, mely a szabályozza a dokumentumok megőrzését. Másrész az APEH meghatározta az újfajta számlák könyvelési technikáját, és ismertette, hogy milyen szempontok alapján fogják ezeket a jövőben ellenőrizni.

Hosszabb távon a kis- és középvállalatok számára is kifizetődő lesz az új dokumentálás alkalmazása. A vásárlóknak is  előnyt jelenthet a változás, mert a vállalatok költségmegtakarítása közvetetten hatással lehet a fogyasztói árakra is. Lassíthatja az inflációt, és várhatóan gyorsabban jutunk hozzá a keresett termékekehez. Az elektronikus számla fejlesztésével párhuzamosan az Elektronikus Kormányzati Központ arra törekszik, hogy az emberek minél több ügyet el tudjanak intézni az internet segítségével, hivatali sorbanállás nélkül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!