Hírek

2005.10.18. 00:00

Csodálatos világbajnokságot rendeztünk

Két éremmel, és ami ugyanilyen fontos, nemzetközi elismerések sorával zárult a szeptemberi budapesti birkózóvilágbajnokság. A részletekről Palócz Rudolf, a magyar csapat technikai vezetője számolt be.

BAMA

Rudi bácsi ott volt Polyák Imre, Kozma István, Hegedűs Csaba, Növényi Norbert, Komáromi Tibor vagy éppen Majoros István diadalainál is. Több tucat világversenyen bírásokodott. 1982-ben Hegedűs Csaba, akkori szövetségi kapitány (nem mellesleg a 100. magyar olimpiai aranyérem megszerzője) kérte fel, legyen a magyar válogatott technikiai vezetője. Ezt a tiszetet tölti be immár több mint két évtizede, pályafutását 2004-ben MOB-díjjal jutalmazta a Magyar Olimpiai Bizottság. A számos emlékezetes pillanat közül Palócz Rudi bácsi egyet emelt ki: – Az 1971-es szófiai világbajnokságon Hegedűs Csaba tuskirály lett, azaz valamennyi mecscsét tussal nyerte. A döntőben is vezetett szovjet ellenfele ellen, ő viszont nem érte be ennyivel, tussal akart győzni, és meg is csinálta az akciót.

A legnagyobbak közül azonban senkit nem tud kiemelni, elmondása szerint talán Polyák Imre egy hajszállal megelőzi nála a szőnyeg többi hősét. Polyák három olimpiai döntőt veszített el, mire 1964-ben Tokióban felállhatott a dobogó tetejére. Ötven év alatt számtalan dolog változott a birkózásban. A négyzet alakú szőnyeg kör alakú lett, a versenyek egy napig tartanak, míg régebben 4–5 napig is eltartottak. A birkózóknak egyszer kell bemérniük (a hőskorban minden nap hozni kellett) utána lehet pótolni a fogyasztás során elveszített kalóriákat.

A budapesti világbajnokságon is új szabályok szerint folytak a küzdelmek, amelyek látványosabbá, akciódúsabbá tették a mérkőzéseket. A mieinknek, úgy tűnik, ez kedvezett, hiszen hét érem (négy ezüst, három bronz) került a nyakukba. A munka gyümölcse a szövetség irodájának üzenőfalán látható, alig férnek el a gratulálólevelek.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!