Hírek

2005.10.05. 00:00

Botrány Gera Zoltán körül

A magyar válogatott nemcsak Bulgáriával, hanem a West Bromwich Albionnal is csatázik a héten. Utóbbival a pályán kívül, Gera Zoltán miatt megy a vita.

Szabó Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A magyar válogatott szombaton Bulgáriában lép pályára. Legutóbb Budapesten Svédországgal találkozott, Torghelle (fekve) Andersonnal is csatázott.
[/caption]Bulgária ide, Horvátország oda, a magyar válogatott soron következő két világbajnoki selejtezője eltörpül Gera Zoltán története mellett. A West Bromwich Albion játékosa még nem érkezett meg a gárda edzőtáborába, s előfordulhat, hogy egyáltalán nem is fog. Ráadásul a csapatkapitány körül nemzetközi botrány van kialakulóban. – A West Bromwich Albion sokadszor gátolja a munkánkat – mondta a válogatott tájékoztatóján a szövetségi kapitány, Lothar Matthäus. – Az angol klubtól olyan információkat kaptunk, mely szerint Gera két–három hétig nem léphet pályára, ezzel szemben a hét végén végigjátszotta az együttes bajnoki mérkőzését. Éppen ezért mi is szeretnénk megvizsgálni őt. Látni szeretnénk, mennyire súlyos a sérülése. Érthetetlen, miért nem akarják elengedni hozzánk, hogy mi is megbizonyosodhassunk az állapotáról. Ragaszkodunk hozzá, hogy minél előbb megérkezzen az edzőtáborba. A témával kapcsolatban az MLSZ elnöke, Bozóky Imre is megszólalt, elmondta, jelezték a nemzetközi labdarúgó-szövetségnek (FIFA) az esetet. – Bízunk benne, hogy gyorsan döntenek az ügyben, s nekünk adnak igazat – mondta Bozóky. – Gera érkezése a FIFA döntésétől függ.

Matthäus reagált a WBA edzője, Bryan Robson korábbi vádjára is. Az angol mester azt panaszolta, hogy a Svédország elleni világbajnoki selejtezőt követően Gera fáradtan érkezett vissza klubjához. – Kijelentésével Robson szegénységi bizonyítványt állított ki magáról – vélekedett a német szakember. – Gera tíz napot töltött a válogatottal, ha ez megviselte, akkor az nem az én hibám. A fizikális felkészítés a klubedző feladata. Gerán kívül egyébként Nikolov Balázs, Éger László, Balog Zoltán, Vanczák Vilmos, Hajnal Tamás és Gyepes Gábor is sérült. Közülük Nikolov és Éger szereplése az igazán kérdéses, a két debreceni futballista ma újabb ultrahangos vizsgálaton esik át, az orvosi stáb utána dönt a teendőkről. – Hihetetlen, de amíg nálunk hét–nyolc sérült van a keretben, addig szerte Európában csak egy–két eset sújtja a válogatottakat. Ez nem először fordul elő a két év során. Reméljük, a játékosok többsége szombatra teljesen rendbe jön. Természetesen ellenkező esetben sem tervezem új futballista behívását, hiszen ha szükséges, akkor pénteken még az utánpótláscsapatból is áthívhatok valakit. Takács Ákos sérülése miatt például Vadócz Krisztián szinte biztosan pályára lépett volna, de a fiatalok továbbjutási esélyei miatt róla és Máté Péterről lemondtam.

A bulgáriai mérkőzésre rátérve a német szakember elmondta, a riválist nagyon jó és tapasztalt futballisták alkotják. Rendkívül nehéz összecsapásra számít, amelyen annak ellenére fontos a siker, hogy a vb-részvételre mindkét csapat már elveszítette reményét. A harmadik hely megszerzése ugyanis az Európa-bajnoki selejtezők során kedvezőbb besorolást jelenthet. Matthäus közölte: „Aki pályára lép, a maximumot fogja nyújtani. A csapatnak kötelezettsége van a szurkolókkal szemben. Az első tréningen pozitív benyomást tettek rám a fiúk, nagyon jó hangulatban gyakoroltunk.”

Matthäus beszélt esetleges szerződéshosszabbításáról is. Elmondta, nyugalmat szeretett volna az utolsó két vb-selejtező előtt, ezért akarta korábban tisztázni helyzetét. – Soha nem mondtam azt, hogy muszáj szerződést kapnom. Csak nyugalmat szerettem volna a válogatott körül, mert mindenki, beleértve a játékosokat is, a szerződéshosszabbításommal foglalkozott – mondta. A magyar válogatott meccse Szófiában szombaton, 17 órakor kezdődik. Horvátországgal mához egy hétre a Szusza Ferenc Stadionban 19.30-kor találkozik  a csapat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!