Hírek

2005.09.26. 00:00

„Mint egy rossz családregény”

Vadai Ágnes, az Orbán-bizottság új elnöke most ismerkedik a dokumentumokkal. Szerinte a volt kormányfő érdeke is, hogy kiderüljön az igazság.

Izing Antal

– Hat nyelven beszél, még norvégul is, egyetemeken tanít. Mi szüksége a bizottsági cirkuszra?
– Nem gondolom, hogy a felkészültség kizárja: valakiből olyan politikus legyen, aki egy bizottság munkájában részt vesz. De a politikusokról kialakult általános kép valóban kizárja. Ezen kellene változtatni.
– Gondolja, hogy a két bizottság munkájától előremegy az ország és tisztul a kép?
– A közbizalom miatt fontos, hogy a volt miniszterelnökre ne vetülhessen semmiféle gyanú árnyéka a vagyongyarapodása kapcsán.
– De mintha mindkét oldal célja az lenne, hogy árnyékot vessen ellenfelére. Nem unalmas ez?
– A múlt héten lettem elnök. Első dolgom volt, hogy arra kérjem a fideszes tagokat, vegyenek részt a munkában. Hiszen nem Orbán Viktor lejáratásáról van szó, hanem a tisztázásról. Ebben az országban pusmognak az emberek dolomitbányáról, Felcsútról, Tokajról, Haris közről. Ideje véget vetni a pusmogásnak, mert nem tesz jót a volt miniszterelnöknek.
– Csak nem azt akarja mondani, hogy Orbán védelmében dolgozik a bizottsága?
– Az állampolgárok jelentős része nem különbözteti meg a politikusokat pártállás alapján, hanem egyetlen halmazba sorolja őket. Közös érdek a rendezés.
– Meg kellene kérdezni Szijjártó Pétert, a Gyurcsány-bizottság elnökét, hogy ezt ő is így gondolja-e.
– Megteheti. Péter tanársegéd koromban tanítványom volt a közgazdasági egyetemen.
– Nem lesz ebből baj? Nem kellene még egy Vadai–Szijjártó-kapcsolatot feltáró bizottság is?
– Szerencsére jó a kettőnk viszonya. Éppen ezért tehettem meg gond nélkül, hogy neki is megmondtam: ő a Fidesz Gyurcsány-szakosa.
– Akkor viszont ön az MSZP Orbán-szakosa.
– Péter azért vált ismertté, mert minden héten rákérdezett a Gyurcsány-vagyonra.
– Miért, ön mitől lett ismert?
– Talán kevéssé címlapra kívánkozó, de valóban szakmai megszólalásaim voltak az ENSZ-szel, a családon belüli erőszakkal, a honvédelemmel, a kunmadarasi reptér visszaadásával kapcsolatban. Én ugyanúgy folytatom azt, amit eddig. A választókerületemben is pont úgy dolgozom, az Orbán-bizottsági munkát pedig nem tartom elfecsérelt időnek. Nekem rengeteg energiám van, és azt az időt, amit az elnökségre szánok, a családomtól, a kedvesemtől veszem el.

– Őt, őket sajnáljuk a legjobban ebben az egészben. Politikai karriervonalának csúcsán érzi magát?
– 2002-ben kerültem a parlamentbe. Fiatalon van még néhány évem a politikában, nem ez a csúcspont.
– Szabad kezet kapott a bizottságban vagy irányítják?
– Nem tartozom a könnyen utasítható emberek közé. Az Orbán-bizottság sem én vagyok, csupán az elnöke. Átolvastam rengeteg iratot. Olyan ez, mint egy rossz családregény, Ki kicsodát lehetne írni belőle a társasághoz tartozókról.
– Ez a regény a Gyurcsány-szállal együtt lenne érdekes? A két szál a mai közélet csúcsán találkozna, és mindkét család Ki kicsodája szerepelne benne.
– Szijjártó elnök úrnak könnyebb a dolga. A miniszterelnök bejegyzett cégeket irányított. Nem kell annyit lapozgatni a dokumentumokban. De ha csak azt vizsgálom, hogy Bognár Sándor hogyan vett földeket Felcsúton Lévai Anikónak, majd egy hirtelen döntéssel éppen Bognárt nevezte ki a HKG Rt. élére az Orbán-kormány, és ő privatizálhatta a Herceghalmi Állami Gazdaságot, ez máris tényfeltárást igényel. Gyurcsány Ferenc viszont a vállalkozó volt, aki politikai pályára lépett.
– Érdekes sztorik, ahogy Gyurcsány felemelkedése is az. Nem mozgalmi kapcsolatokat tőkésített a privatizáció révén?
– Gyurcsány Ferenc nem törvénybe ütközően jutott a vagyonához, hanem felismerte a lehetőségeit. De maradjunk az Orbán-bizottságnál! Rosszul érzem magam attól, hogy a fideszesek nincsenek ott a bizottságban. Mert minek hozzák létre, ha nem vesznek részt a munkában? A lejáratás politikája nem az én világom. Margaret Thatcher fogalmazott úgy: örülök, hogy a személyemet támadják, mert ez azt jelenti, hogy a politikámban nem találtak kivetnivalót.
– Ebből az következik Orbánra nézve, hogy jó a politikája?
– Nem emlékszem, hogy személyében támadtuk volna Orbán Viktort. Tudnak a fideszesek képtelen dolgokat állítani, de tudnak igazat is mondani. Sajnos a hazai politikában az üléspont határozza meg az álláspontot.
– A szocialistáknál is?
– A magyar politikai életben sajnos az üléspont határozza meg az álláspontot. Ezt kell megváltoztatni. Bevezetni azt az elvet: bár „nem értek egyet veled, de mindent megtennék azért, hogy elmondhasd a véleményed”, és lehet, hogy a végén el is fogadom.  

Ezek is érdekelhetik