Hírek

2005.08.10. 00:00

Zuschlag nem lesz jelölt

Nemet mond az MSZP alelnöke Zuschlag János képviselőjelöltségére.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="70"] Szekeres Imre kijelentette: Zuschlag János nem lesz szocialista képviselőjelölt. A párt alelnöke ugyanakkor demokratikusan intézné az ügyet.
[/caption][caption id="" align="alignleft" width="70"] Zuschlag János Kiskunhalason szállna újra ringbe a képviselőségért. A helyiek jelölnék, kérdés, mekkora várható sikerrel: Bács-Kiskunban rég nem nyert MSZP-s.
[/caption]„Nem lesz szocialista képviselő-jelölt Zuschlag János” – jelentette ki Szekeres Imre, az MSZP alelnöke egy tegnap reggeli televízióműsorban. Zuschlag János Bács-Kiskun megyei szocialista politikus neve ismét felmerült a kiskunhalasi MSZP-szervezetben: a helyiek őt indítanák egyéni képviselőként a 2006-os parlamenti választáson. Mint ismert, a volt honatya azután kényszerült lemondani mandátumáról, miután tavaly egy, a Terror Háza előtt tartott megemlékezésen a holokauszt áldozatairól viccelődött.

A szocialisták egyéni képviselőjelöltjeik listájának összeállítását június végére, július elejére ígérték, de néhány választókerületben még nem született döntés; a vitás ügyek, például Zuschlag jelölése, a határidőn túl is foglalkoztatják a párt helyi szervezeteit. Szekeres Imre pártalelnök ugyanakkor eltökéltnek látszik a bukott politikus aktiválásával kapcsolatban: „teljesen egyértelmű az álláspontom: Zuschlag János nem lesz képviselő” – mondta. Hozzátette: a folyamatot demokratikusan és a párt szabályainak megfelelően viszik végig. A szocialisták képviselőjelöltjeit a helyi szervezetek nevezik meg, a végső szót azonban az elnökség mondja ki.

Szekeres Imre tegnapi elutasítása feszültséget kelthet a Bács-Kiskun megyei szocialisták és a pártvezetés között. Alter Róbert helyi ügyvezető alelnök tegnap hangsúlyozta: ők továbbra is Zuschlagot indítanák a választáson. Ha a jelöltet nem fogadja el a vezetés, további egyeztetések kezdődnek. Az országos elnökség negatív döntés esetén közvetlenül tárgyalja meg a helyiekkel a kérdést. Lapunk megpróbálta Zuschlag Jánost is megkérdezni, de nem sikerült elérnünk.

Más kérdés, hogy Zuschlag egyéni jelöltkénti indulása viszszahelyezné-e őt az országos politikába: a jobboldali túlsúlyú Bács-Kiskun megyében az elmúlt két választáson az MSZP-nek nem sikerült egyéni mandátumot szereznie. Tegnap visszautasította az MSZP-s képviselőjelöltséget Bárándy Gergely, Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter fia is. A fiatal politikust a szocialisták Zala megye 4. számú választókerületében indították volna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!