Hírek

2005.08.18. 00:00

Soroksári parlagfűháború

BAMA

Alighanem Budapest legnagyobb parlagfűtengerét találta meg a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület. Körülbelül négy labdarúgópályányi területet borít többé-kevésbé összefüggően az allergén gyomnövény Soroksáron, a Szentlőrinci lakótelep mellett. Helyi lakosok hívták fel a figyelmet a bajra.
Mándi József többször jelezte már a XXIII. kerületi önkormányzatnak, hogy elfeledkeztek a kötelességükről. A hivatal megígérte, hogy még augusztus 20. előtt lekaszáltatja a telket. A szomszédos, Szentlőrinci utca–Temető sor–Nyír utca által határolt ingatlan magántulajdonban van. Ezen idén még egyszer sem vágták le a gazt. A fővárosi és kerületi telken egyszer már kaszáltak, de a gaz újra megnőtt.
A lakók a budapesti parlagfűvonaltól azt a tanácsot kapták, hogy írjanak ajánlott levelet a polgármesternek. Ha nem válaszol, a Belügyminisztériumnak címezzék a következőt. A soroksáriak inkább a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesületet keresték meg. A civil szervezet tegnap meg is szállta a helyszínt. Elnökük, Halász Judit azt ígérte, jövő héten parlamenti politikusoknak mutatják meg a botrányos állapotokat. A parlagfű ugyanis már elkezdett virágozni, s veszélyezteti a lakótelep allergiától szenvedő lakóit.
Lehet, hogy Halász Juditnak le kell mondania a meghívást, mert nem fog tudni semmit mutatni
a honatyáknak. Szrimacz Ferenc, Soroksár alpolgármestere ugyanis közölte, már megrendelték a kaszálást. Csak a nagy esőzés miatt nem vonultak még fel a gépek. De legkésőbb szombatra biztosan mentesítik a területet a parlagfűtől. A magántulajdonú telket nem. Az ugyanis, bár a lakótelep mellett található, hivatalosan külterületen fekszik. Ott a földhivatal az illetékes.

Sok a tulajdonos

Soroksáron nehezíti a munkát, hogy kárpótlások miatt a volt termelőszövetkezeti földek szétaprózódtak. Az egyik egyhektáros soroksári telekre például 430 tulajdonost jegyeztek be a földhivatalban. Itt szinte végig sem lehet úgy sétálni, hogy ne kövessen el birtok-

háborítást az ember.

háborítást az ember. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!