Hírek

2005.08.27. 06:23

Nyolc magyar hajó a szombati döntőben

A zágrábi kajak-kenu világbajnokság tegnap délelőtt az 1000 méteres középfutamokkal folytatódott. A vízre szálló négy magyar egység közül három sikeresen szerepelt, és ez azt jelenti, hogy a ma délelőtti kilenc döntőből nyolcban lesz magyar hajó. Nagy meglepetésre az olimpiai bajnok kajak négyes futamában utolsó lett, és nem jutott a legjobbak közé.

Lázár L.

A magyarok közül elsőként Benkő Zoltánt szólították rajthoz a kajak egyes mezőnyében. A futamból csak az első kettő jutott tovább, ezért a győriek friss Európa-bajnoki ezüstérmese bátran kezdett, el akarta kerülni, hogy a végén számolgatnia kelljen. Féltávtól élre állt az ausztrál Baggaley-vel, és a befutóig már nem változott a sorrend, így ott lesz a mai végjátékban. Kenu egyesben Vajda Attila képviselte a magyar színeket, és az első háromban kellett végeznie, ha a fináléba akart kerülni. Vajda, a Démász-Szeged 22 esztendős kenusa nagyszerű hajrával előzte meg riválisait – a spanyol David Calt és a cseh Martin Doktort –, így futamgyőztesként készülődhet a döntőre. A kajakos Kökény Roland, Kucsera Gábor párosnak Vajdához hasonlóan az első háromban kellett végezni a továbbjutáshoz. A hajrában Kökényék kitörtek az üldözőbolyból, és a célig megőrizve második helyüket, finalisták lettek. A kétszeres olimpiai bajnok Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor összeállítású kajak négyes féltávnál „feladta” a versenyt, és végül jelentősen lemaradva az utolsó helyen érkezett célba.

A versenyzők elzárkóztak attól, hogy kommentálják a gyenge szereplést. A távirati iroda tudósítójának érdeklődésére Angyal Zoltán szövetségi kapitány a következőket mondta: „Azt hiszem, a most látottak alapján ez volt ennek a csapatnak az utolsó közös versenye, hiszen ilyen teljesítménnyel nincs értelme a folytatásnak.”

Délután az 500 méteres középfutamokra került sor, és valamennyi vízre szálló magyar egység kiharcolta a továbbjutást. Elsőként Vereckei Ákos indult kajak egyesben, és szerencsés esetben még harmadikként is döntős lehetett. Vereckei harmadik lett futamában, és a négy középdöntő harmadikjai közül az övé volt a legjobb idő, ami a döntőt jelentette számára. Vajda Attila délelőtt 1000 méteren már bizonyított, délután 500 méteren is kitett magáért, másodikként ért célba, így ebben a számban is döntős. A hölgyeknél a kajakos Viski Erzsébet a csütörtöki előfutamhoz hasonlóan a középfutamból is magabiztos győzelemmel lépett tovább. Kammerer Zoltán, a kiesett olimpiai bajnok kajak négyes vezérevezőse túltette magát a kudarcon, és Kucsera Gáborral párban első lett futamában. A Joób Márton, Bozsik Attila, Kovács Gergely, Sarudi Pál kenus négyes is jól vizsgázott, megnyerte a viadalt, és biztosan került a döntőbe. A világbajnokság ma 9 órától az 1000 méteres döntőkkel folytatódik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!